Annons
Nyheter

Åkerbogruppen i litet format

Nyheter • Publicerad 5 december 2007

STACKETORP

Åkerbokonstnärerna hävdar sig väl i det lilla formatet. Kanske är uppfinningsrikedomen större i Mörbylånga-utställningen men det konstnärliga intrycket är mera sammanhållet här i Stacketorp.

Annons

Hängningen där också Mattias Nilssonhar medverkat är suverän. Här kommer alla de deltagande väl till sin rätt. Koncentrationen gör att även individerna får ett lyft. Så kan jag i flera uppleva miniatyrerna som bättre, alltså mera förtätade än de större verken som jag har sett. Dit hör inte bara de unga som Mattias Nilsson, som förutom sina små oljor även ställer ut en box med svartvita monotypier eller Jessica Jonssonvars landskap faktiskt också överträffar dem som är med på Sydosten i år. Samma gäller också Eva Lissingersvisionära landskapsakvareller eller Ann-Marie Utviksgrafiska blad med collografier från Skottland och varma öländska landskap i enkla träsnitt som får mig att tänka på Lennart Gram och andra 40-talsintimister.

FORSBERGS BÄSTA HITTILLS

Men priset tar Eva Forsbergsåtta träsnitt som tillhör det bästa jag har sett av henne och som med många röda prickar också gick hem hos publiken. Jürgen Ewelär representerad med en Blå serie landskapsbilder, Elisabet Hallmed tre landskap men framför allt en serie av små porträttmålningar. Lennart Sjögrendeltar med skiftande landskaps- och fågelmålningar. Och jämte honom hänger Silvija Boijsen-Sinkasorientaliska guldsmyckade motiv.

Keramikerna har också gått ner i miniatyrformat. Det finns Tony Garratsom påverkad av sina barnbarn har gjort vackra dockserviser i stengods. Lika småformatigt fast inte med barnen som målgrupper är också Caroline Möllersverk. Anna Larssonsom arbetar i glas och fusing ställer ut en rad glasbrickor med bilder av insekter i screentryck men också vackert inbundna böcker med tovade pärmar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons