Annons
Nyheter

124-åring firades med biofest

Nyheter • Publicerad 20 november 2007

BORGHOLM

I går skulle en av Borgholms profiler, Einar Andersson, ha fyllt 124 år. I helgen firades denne borgholmslegend med stilenlig festivitas i hans egen biograf.

Annons

Vår lilla stads eminenta mässingsorkester, Bara Mässingen, spelade valda stycken, en film med ”den gudomliga” Greta Garbo i huvudrollen visades och däremellan bjöds det på en liten lätt, men naggande god kvällsmåltid, serverad av Solliden Kaffetorpet.

FLERA JUBILARER

Tre hundraåringar, Astrid Lindgren, Ulla Billquist och Zarah Leander firas i år (Greta Garbo fyller 102 år). Även filmen som visades fyllde jämna år. Musik och Teaterföreningen firade sjuårsjubileum i Gamla biografen och Bara Mässingen firar fem år.

Detta födelsedagskalas inleddes med Bara Mässingens musikanter, som uppträdde i oklanderliga smokingkavajer, vinröda brokadvästar och dito flugor till svarta byxor och vita skjortor. Den elegansen passade utmärkt till det eleganta spelet på blänkande instrument, allt bekostat av Bara Mässingens vänner.

FILM FRÅN HÖGSBY

Borgholms Musik- och Teaterförening i samarbete med den nästan saligen avsomnade Filmklubben, som brukar vakna till liv en gång om året då Farbror Ejnar firas, fick låna filmen Kameliadamen från Greta Garbo-museet i Högsby, vilket drivs helt ideellt av Greta Garbo-sällskapet.

Nu händer det ingenting mer i Borgholms Musik- och Teaterförening förrän Magnolian blommar i vår, då blir det fest igen.

RAGNHILD OXHAGEN

Kameliadamenhar spelats in ett flertal gånger, som stumfilm och som påkostad ljudfilm hos Metro Goldwyn-Mayer med musik ur diverse välkända kompositörers populäraste verk. Filmen bygger på romanen och dramat, Kameliadamen av Alexandre Dumas den yngre och operan La Traviata, Den vilseförda, av Guiseppe Verdi. Handlingen utspelar sig i Paris mondäna kretsar där lyxen flödar. Filmen hade premiär i New York i januari och på Röda Kvarn i Stockholm 29 mars 1937.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons