Kultur

Vera Nilsson i podden ”Öländska konsthistorier”

Vera Nilsson, kallad Sveriges enda expressionist, är ämnet för januariavsnittet av Ölandsbladets podd Öländska konsthistorier.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 21 januari 2021
Vera Nilsson.
Vera Nilsson.

Fred Johanson och Sören Björklund samtalar om denna fascinerande kvinna som har en så stark och självklar plats i den svenska konsthistorien.

Vera Nilsson reste mycket, oftast till Frankrike men också till Spanien, Afrika och Västindien. Men återvände alltid till Öland och bodde här lång tid och återkommande: I Lilla Nyborg i Borgholm, i Södra Sandby, Räpplinge och Gillberga – och målade det öländska landskapet som ingen annan.

Hon var färgstark och drivande och hade kontakter och betydelse för många öländska konstnärer: Margareta Linton, Sigfrid Södergren, Sven Svensson och andra.

Här är länken till podden: https://olandskakonsthistorier.blogg.olandsbladet.se/blogg/lndska-konsthistorier-del-4/

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.