Kultur

Världens band reser från Europas scener till öländsk trädgård

Efter tre års uppehåll ska musiken åter ljuda i Marianne Martinssons trädgård på Sandåsgatan. Den här gången är det Världens band som sätter augustikvällen i gungning med toner från tre kontinenter och många olika kulturer.
Runsbäck • Publicerad 9 augusti 2018 • Uppdaterad 10 augusti 2018
Världens band består av vänner och musiker från olika delar av världen, som genom sina egna folktoner skapar ny musik tillsammans.
Världens band består av vänner och musiker från olika delar av världen, som genom sina egna folktoner skapar ny musik tillsammans.Foto: Olof Grind

I sju år arrangerade Marianne Martinsson Runsbäcks musikfest tillsammans med Kim Stranne. För tre år sedan gjorde arrangemanget ett uppehåll för att aldrig komma tillbaka. Men nu har Marianne Martinsson bestämt sig för att göra något i egen regi och lyckats boka Världens band, en världsmusikorkester som under fyra år har gjort många turnéer i Europa och släppt ett internationellt hyllat debutalbum.

– Min tanke är att fylla Öland med aktiviteter under hela året. Det känns kul att göra det på ett annat sätt, där jag gör det själv utifrån mina tankar, säger Marianne Martinsson.

Världens band har hon själv sett ett flertal gånger och fastnat för deras musik. Bandet bildades 2012 och har medlemmar från tre kontinenter och åtta olika länder. Samtliga medlemmar är skickliga musiker inom sin egen folkmusik och med sina egna instrument.

– Det är ett speciellt band när vi är så pass många och alla har det speciella förhållningssättet till folkmusiken i sin kultur. Tillsammans har vi alla utvecklat vår musik och gjort den relevant för vår samtid, säger Anna Möller som bildade bandet tillsammans med tre kusiner.

Den tydligaste bilden av samtiden som bandet vill förmedla, är budskapet om vad mångfald kan föra med sig.

– Vi har sett hur våra olikheter verkligen har lyft gruppen. Även ett öppet sinne kan ha fördomar och när vi bildade gruppen förväntade vi oss fler svårigheter. Men det har gått väldigt bra, och de skillnader vi sett har varit mer på individnivå än kopplat till nationella och kulturella skillnader. Det är så roligt att få det bevisat.

Att olikheterna har stärkt bandet är för Anna Möller extra viktigt att visa den här sommaren.

– Det är valår och vi ser en växande främlingsfientlighet både här i Sverige och i Europa. Vår musik bygger helt på lust och är inget skrämmande.

Världens band har spelat på stora scener runtom i Europa, här på Stockholm Folk Festival. Nu kommer de till en mindre, men mer intim spelning i Sandås trädgård.
Världens band har spelat på stora scener runtom i Europa, här på Stockholm Folk Festival. Nu kommer de till en mindre, men mer intim spelning i Sandås trädgård.Foto: Christer Folkesson

Musiken skapar de tillsammans, genom att jamma och spela på gehör. Några noter skickas aldrig över världen. Däremot har de en ständig ljudtekniker som spelar in allt de gör så att bandmedlemmarna kan komma ihåg musiken och gå vidare med materialet.

Annas pappa Ale Möller är en känd folkmusiker och har funnits med på ett litet hörn i utformandet av Världens band.

– Genom min pappa, som är mina kusiners farbror, har vi dessutom vuxit upp med det här sättet att musicera, hur ny musik uppstår när olika kulturers folkmusik möts.

Och nu är bandet för första gången på väg att möta ölänningarna. Fredag den 24 augusti ger de en picknick-konsert i Sandås trädgård. Det blir en kontrast till de större arenor som bandet är van vid.

– Hela bandet är jättesugna på den här spelningen. De allra flesta av oss gillar det bäst när det blir mer intimt och under opretentiösa former. Jag tror att vi kommer att ge extra mycket, säger Anna Möller.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.