unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Rave The Reqviem släpper album – ”Vi är redo att frälsa världen”

Borgholmsbandet Rave The Reqviem släpper imorgon fredag albumet ”Stigmata Itch” som är bandets fjärde. Den är producerad hos Fascination Street Studios i Örebro och är deras största verk hittills.
Rave the reqviem är aktuella med sitt fjärde album som släpps imorgon fredag.
Rave the reqviem är aktuella med sitt fjärde album som släpps imorgon fredag.
Foto: Pressbild

– Vi är redo att frälsa världen ännu en gång med vår musik. Det känns helt fantastiskt med tanke på hur mycket vi har kämpat för detta, säger Filip Lönnqvist grundaren av bandet.

Arbetet med albumet har inte varit helt lätt, dels på grund av den rådande coronapandemin. Ett exempel är arbetet med låten ”Oh, The Joy!”.

– Introt skulle ha spelats in i Borgholms kyrka med en kör. Men istället spelade jag in varje enskild körmedlem i studion hos mig. Det var verkligen coronaanpassat och efter en del pysslande blev det bra. Det går inte bara att ge upp, man måste göra det bästa av situationen.

Bandet tvingades också till en förändring. Den tidigare sångaren Jenny Fagerstrandh lämnade bandet efter två år. Skälet var att hon hade andra prioriteringar i livet som hon med tiden insåg inte var kompatibel med Rave The Reqviems satsning.

I januari blev det klart med Jennie Nord som ny sångare.

– Pandemin har försvårat för oss och ställt till det en hel del, bland annat genom logistiska skäl. Men det positiva är att den har visat att Jennie Nord är så hängiven vår mission som hon sa att hon var.

Hur fann ni Jennie Nord?

– Det är inte helt lätt att hitta en ny sångare. Rave The Reqviem har byggt upp ett namn genom åren och kan inte ta vem som helst. Förutom bra sångröst krävs det också en personlighet som passar med oss andra och musiken ska vara kompatibel med hennes liv.

– Vi lade ut trådar åt olika håll och hon skickade ett auditiontejp till mig och jag fick en bra känsla direkt. Hon har en mjuk, fin och kvinnlig röst som passar fint till vår musik.

Det första mötet kändes bra och sedan fick hon repa med bandet.

– Det fungerade hur bra som helst. På Lilla Pubben i Kalmar en dag i januari frågade jag om hon ville vara med och resten är förhoppningsvis historia.

Stigmata Itch är Rave The Reqviems fjärde album.
Stigmata Itch är Rave The Reqviems fjärde album.
Foto: Pressbild

Filip Lönnqvist ser Stigmata Itch som Rave The Reqviems största verk hittills. Balansen mellan hårdrock, elektroniskt och symfoniskt är perfekt.

– Varje platta är en utveckling från den förra och i min värld är det självklart att det senaste alltid är det bästa. Vi har behållit kärnan med en kombination av metal, elektronisk musik och symfonier. Men det här albumet har en lite mer kommersiell tvist där fokus är ännu mer på melodier.

Filip Lönnqvist har skrivit all text och musik. Han värker inte fram låtarna utan idéerna kommer till honom, som en blixt från klar himmel eller en vision.

– Oftast kommer det när jag ska sova i vakuumet mellan vaken och sömn. Det har hänt många gånger att jag har fått smyga mig ut från sovrummet för att inte väcka min fru och sedan sätta mig vid studion och nynna melodierna eller göra gitarriff i ljudinspelaren.

quote
Ger styrka att orka med livet

Rave The Reqviem använder sig ofta av uttryck som annars förknippas med andliga och religiösa sällskap. Deras artistnamn i bandet är exempelvis ”The Prophet”, ”The Cantor” och ”The Archbishop”. Anledningen är att för Filip Lönnqvist är all musik andlig och har samma mål och effekt på människor som religioner har.

– Den ger styrka att orka med livet som många gånger är väldigt svårt och ger en mening med livet. Vi kan kalla det vår image men det är ingen mask vi tar på oss och sedan tar av. Det är äkta.

För några år sedan kontaktades han av en kvinna från Australien. Hon hade tänkt ta livet av sig men ändrade sig när hon hade lyssnat på Rave The Reqviems musik. Den gav henne styrka.

– Min musik räddade hennes liv. Det har påverkat mig för resten av livet och jag insåg att det här är större än vad jag är. Jag har haft den här känslan för musiken i hela mitt liv och efter kontakten med henne blev det ännu tydligare.

Bandet har liksom många andra i branschen haft ett tufft år med många inställda spelningar. Men de försöker göra det bästa av situationen.
Bandet har liksom många andra i branschen haft ett tufft år med många inställda spelningar. Men de försöker göra det bästa av situationen.
Foto: Pressbild

Filip Lönnqvist är uppvuxen i Borgholm liksom trummisen Frank Petersson, vilket har märkts i arbetet med albumet. De har bland annat spelat in videon ”Holy Homicid” på Borgholms slott och i en ladugård i Kolstad.

– Den handlar om en ritual och det blev väldigt bra. Det är också en hel del Borgholmsbor med som statister.

Bandet hade spelningar i England, Ukraina, Österrike och flera festivalspelningar i Tyskland inbokade under 2020. Men på grund av pandemin blev allt inställt. I nuläget ser det osäkert ut när det gäller spelningar framöver.

– Vi får se vad som händer 2021. Även om det är stabilt i Sverige så är det inte säkert att det är det i övriga världen. Vi har våra flesta fans ute i Europa.

– Men sjukdomen är demokratisk och det är lika för alla. Vi får ha respekt för den och acceptera att världen ser ut såhär nu. Vi har försöker göra det bästa av situationen.

quote
Min musik räddade hennes liv

Fakta

Rave The Reqviem

Filip Lönnqvist/The Prophet – sång, gitarr, sköter all programmering och produktion, skriver all text och musik
Jennie Nord/The Sister Svperior – sång
Rickard Lindgren/The Cantor – sång/skrik, keyboard, slagverk
Petter Perseius /The Archbishop – bas
Frank Petersson/The Deacon – trummor

Läs mer