Annons
Kultur

Olof Buckard pratar om tro och poesi

Estradör, satiriker, samhällskritiker, imitatör, kulturjournalist, predikant och poet – Olof Buckard är en man med många titlar. I helgen gästar han Öland.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga/Torslunda • Publicerad 21 april 2022
Olof Buckard, född 1933, har gjort sig känd bland annat som skriftställare och satiriker.
Olof Buckard, född 1933, har gjort sig känd bland annat som skriftställare och satiriker.

På världsbokdagen lördagen den 23 april gästar han biblioteket i Mörbylånga. Arrangör är Anna Rydstedt-sällskapet och titeln på hans föredrag är ”Onda människor har inga visor”.

– Det blir reflektioner kring trosbekännelse och ideologi kontra poesi, säger Olof Buckard när Ölandsbladet når honom för en intervju per telefon.

Annons

– Jag kommer att apostrofera Anna Rydstedt, fortsätter han.

– Hon är en oerhört intressant och spännande poet, menar Olof Buckard.

Anna Rydstedts första diktsamling hette ”Bannlyst prästinna” (1953) – hon ville bli präst men tilläts inte att bli det. Det beskedet avspeglades i hennes poesi.

– Hon vågade ta ut svängarna, inte bara för att provocera, utan som ett sökande efter genuin sanning, säger Olof Buckard.

Värt att notera för den som vill lyssna på Olof Buckard i Mörbylånga är att det är ett begränsat antal personer som ryms i bibliotekslokalen.

Ordkonstnären Olof Buckard har bland annat gjort sig känd för att driva med maktens och kulturens celebriteter. Han har föreläst på såväl universitet som teatrar, och under flera år satte han upp den egna showen ”Kulturkväll med Olof Buckard” på Boulevardteatern i Stockholm.

Men han har under många år också varit gästpredikant i lutherska kyrkor, både i Sverige och utomlands.

Söndagen den 24 april gästpredikar Olof Buckard i samband med högmässan i Torslunda kyrka.

– Jag har ägnat mycket åt gycklets och gäcksamhetens formspråk. Men jag känner en fascinerad glädje över att hålla en predikan, säger han.

På söndag kommer det att handla en del om Ukraina.

Annons

– I Torslunda kommer att jag att bita ifrån och tala om hur jag ser på den rysk-ortodoxa kyrkan. Jag ska vara så ärlig som möjligt, säger Olof Buckard

– Jag ska också citera ur Lennart Sjlögrens senaste diktsamling och läsa en egen nattvardsdikt, fortsätter han.

Olof Buckard är 89 år men medverkar fortfarande mycket i offentligheten.

– Jag talade på Sergels torg när Artister för fred anordnade en manifestation för Ukraina, berättar han.

Kenth JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons