Annons
Kultur

Ny film om den glömda fornborgen på Öland

Föreningen Sandby borgs vänner har sedan tidigare producerat två filmer, nu har de gjort det igen. Den här gången om den bortglömda fornborgen Sörby borg.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Sörby • Publicerad 14 juni 2021
Föreningen Sandby borgs vänner har låtit producera en film om en annan fornborg, den nyligen återupptäckta Sörby borg. Bilden är från utgrävningar vid Sandby borg.
Föreningen Sandby borgs vänner har låtit producera en film om en annan fornborg, den nyligen återupptäckta Sörby borg. Bilden är från utgrävningar vid Sandby borg.

Sommaren 2020 gjorde Sandby borgs vänner två filmer. En med arkeolog Emma Rydnér om Gråborg och Borgs by och en med arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay om fyra gravlämningar från bondestenåldern i Resmo socken.

Den nya filmen handlar om den bortglömda Sörby borg som ligger på Kvinnön, mitt i det som en gång var Skedemosse och som undersöktes av arkeolog Ulf Erik Hagberg 1959-1961, vilket ledde till stora mängder fynd av guld, benrester av djur och människor samt vapen och redskap.

Annons

Uppteckningar om Sörby borg finns från 1700-talet, därefter har den fallit i glömska tills relativt nyligen då arkeolog Jan-Henrik Fallgren upptäckte den igen.

Sandby borgs vänner har nu låtit producera en film om Sörby borg och Skedemosse där man har kommit fram till att platsen var en viktig offerplats och plats för samlingar av skilda slag ända tillbaka till 300 år f Kr. Bland annat med hästkapplöpningar och offerriter.

Det är Waxfilm i Kastlösa som har producerat filmen åt Sandby borgs vänner. Det har kunnat ske tack vare stöd från Sparbanksstiftelsen Öland.

Jan-Henrik Fallgren intervjuas och filmas av Waxfilm, fr v Staffan Arvegård och Sebastian Jakobsson vid kameran. I bakgrund syns resterna av fornborgens mur.
Jan-Henrik Fallgren intervjuas och filmas av Waxfilm, fr v Staffan Arvegård och Sebastian Jakobsson vid kameran. I bakgrund syns resterna av fornborgens mur.Foto: Maria Wiell
(ÖB)
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons