Ny bok: Villkorslös kärlek
Violet är gammal. Hon har kämpat för rättvisa åt utsatta barn och kvinnor och ledde kampen offentligt. Hon svarade alltid på journalisternas frågor men hennes privatliv var det få som kände till. Frankies chef, Hugo, vill att allt som luktar sensation och skandal ska publiceras först i tidningen. En stort upplagd intervju med Violet av Frankie är en extra fin fjäder i hatten, gärna med kommentarer av vännerna men Frankie vill inte och försöker hitta ursäkter för att skydda Violet. Frankie anar att Violet är sjuk men läkarens diagnos dröjer. Violet är inte redo för sanningen om sig själv. Hon döljer hemligheter om sitt förflutna som gör att Frankie får problem. Hon vill forska i Violets tidigare liv och snokar upp gamla vänner som hon träffar.
Nikola Scotts roman börjar 1940 i London då tyska bombplan genomför den ena räden efter den andra och de som kan lämnar London och flyr ut på landsbygden. Den 17-åriga Violet är bjuden på bal. Hennes mor vill gifta bort henne med en man hon inte älskar men som är förmögen och av fin familj. Violet får hjälp av sin trogne vän Dufffy att rymma till ett gods som jordbruksarbetare. Det blir ingen dans på rosor, hårt arbete under en tyrannisk arbetsledare och total brist på frihet.
Med stort allvar och patos berättar hon om förhållanden som ibland rådde på gods och gårdar. Flickorna ansågs lättfotade snyltgäster och misstroendet från bygdens folk var djupt rotat. Krigsarkivens dokument visar hur civilförsvaret var uppbyggt, hur frivilligorganisationernas arbete påverkade civilbefolkningen.
Frankies drömjobb blir inte riktigt vad hon tänkt sig; anar svekfulla planer i varje vänlig gest; allt kretsar kring karriären; rädslan att bli avskedad hänger över alla. Chefen, den hetlevrade Hugos nyckfullhet skapar en olidlig stämning. Snart syns likheterna tydligt mellan chefredaktören Hugo och godsets arbetsledare. De är samma andas barn. Me den här typen av chefer är förhoppningsvis på utdöende. På 1940-talet fanns "Hugo" tretton på dussinet.
Den historiska romanen firar triumfer tack vare unga, pålästa och engagerade författare. Dit hör utan tvekan den tyskfödda Nikola Scott som gör en historisk återkoppling till den tid som kom att bli avgörande för kvinnornas frigörelse på alla plan. Det är bara så tragiskt att det måste till världskrig för att visa att kvinnor duger till annat än att "stå vid spisen och förda barn". Nu kan allt fler erövra sin rättmätiga plats i samhället som likvärdiga medborgare. Alltid vid din sida, är en skönlitterär brandfackla, en påminnelse till dagens unga kvinnor, att aldrig ge upp sina mödrars segrar. Romanen är en spännande bladvändare att grotta ner sig i - slutet gott, allting gott. Ingmar Wennerberg har gjort en fin översättning.
Alltid vid din sida
Nikola Scott (Historiska Media)