unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Ny bok: ”Om hur det faktiskt heter”

Sara Lövestam är en skicklig författare och pedagog. Hon har tagit som sin pedagogiska uppgift att lära svensken tala och skriva korrekt svenska. Detta är den femte boken i ämnet.

Handbok för språkpoliser, har en humoristisk men samtidigt seriös ton. Sara Lövestam ger läsaren en exempelsamling med hur det faktiskt ska sägas eller skrivas i korrekt svenska och visar på språkliga tokigheter som flertalet svenskar råkar kläcka ur sig. Svenska är vårt hemlands vilda tungomål, det vet vi. Men hur många inser att både orden och deras härkomst har en lång och minst sagt slingrande bakgrund. Många ord hamnade i vårt språk genom invandring från alla de olika nationer som gästade vårt land och genom svenskar som vistades i andra länder och insöp nya spännande ord, det gör dem till spännande ordberättelser.

Vad gör då dessa språkliga o-vanor så farliga att man till och med behöver "språkpoliser" för att beivra felaktigheterna. Svaret är lika enkelt som pinsamt för var och en som hävdar att Hen kan tala och skriva riktig svenska, felfritt. Språkpoliser visar hur man med lämpliga resonemang, på ett pedagogiskt sätt förmår leda den felande rätt och bli mer observant på hur Hen talar och skriver. Språkpolisen hör och ser genast varför "brottslingen" råkat falla i ordgropen. Konsten att förmedla fakta är kinkig.

Nu visar sig det pedagogiska genidraget hos språkpolisen Saara Löveström. En Good Cop, är en bra språkpolis som med vänliga tips leder den felande in på den rätta språkvägen. Saknas detta pedagogiska karaktärsdrag, är Hen en Bad Cop som mer än gärna generar den tlltalade. Rektor för "Språkpolishögskolan" är givetvis Sara Lövestam. Hennes fem handböcker är fyllda av visdom, kryddade med humor och pedagogisk finurlighet som får läsaren att inse hur de felaktiga orden gör språkliga kullerbyttor. Läsaren får aha-upplevelser och nya kunskaper. Som lärare i svenska, författare och krönikör i ett stort antal tidningar, som expert i Språkakuten i TV 4 Nyhetsmorgon och som "språkpolischef i Språkpolishögskolan", är hon en absolut auktoritet.

Med humor och kärlek till språket och de historiska och kulturella fakta som ligger bakom ordalydelser och stavningsregler förklaras knepiga ord och språkregler. De pedagogiskt sinnade språkpoliserna får goda råd och entusiastiskt går de in för uppgiften att efter avlagd magisterexamen vid Språkpolishögskolan, med hjälp av Sara Lövestams böcker fostra svenskarna i det rätta sättet att tala och skriva.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Handbok för Språkpoliser

Sara Lövestam (Piratförlaget)