Ny bok: Den svenske kaptenen
Den första var en vetenskplig analys av hans liv som kapten på ett slavskepp, Med slavar i lasten är en skönlitträr uppföljare som berättar om Abraham Brinks liv på ett annat, mer personligt sätt. Det tog Anne Agardh tjugo år att skriva romanen, Med slavar i lasten. Den är ett skönlitterärt slutackord på hennes vetenskapliga forskargärning med målet att hitta trådarna till Sveriges medverkan i den internationella slavhandeln. Utan sin forskarbakgrund hade det inte blivit ett så fullödigt porträtt av människan Abraham Brink och några av hans samtida.
Abraham Brink lämnar en trygg barndom och ungdom i Åmål för att ge sig ut på äventyrliga resor mot okända mål i en värld som på viktiga punkter inte har förändrats särskilt mycket under drygt tvåhundra år som gått. Att Sverige varit inblandat i slavhandeln, vet man. Bevisen är många och tydliga. Sverige hade en slavkoloni på ön St Bartholomey. Gustav III ogillade slaveriet och ön såldes, men minnet av den svenska perioden är levande hos ättlingar.
Slavhandel har funnits i tusentals år. Redan de gamla romarna.... för att inte tala om ännu tidigare civilisationer. Idag skeppas inte slavar i kedjor från Afrikanska kuststäder till plantager i USA eller andra nationer där man behöver billig arbetskraft men det finns ändå många likheter mellan då och nu i vår syn på människovärde. En ny form av slaveri upprättades i samband med industrialismen. Också den har sitt ursprung i 1700-talets nya idévärld. Synen på människan har bara ytligt förändrats. Krig och diktatur sätter alltid villkor för vilka regler som gäller. Det är alltid segermakten som bestämmer. Korruption, parad med girighet och ondska, lyfter bort det sista av medmänsklighet. Därför kan slaveriet som inkomstkälla leva kvar också i demokratier som Sverige. Ingen svensk vill plocka lingon och blåbär under de vedervärdiga förhållanden som erbjuds gästarbetare. Återstår att lura fattiga människor från odemokratiska länder att tro på goda inkomster i de svenska skogarna. Men resan kostar pengar som måste lånas, och lånet ska betalas vid hemkomsten. Då finns kanske inga pengar kvar att leva av. Det är den moderna formen av slavhandel.
Slavhandel är och kommer alltid att vara ett av människans fulaste karaktärsdrag. Fenomenet förekommer eller har förekommit inom alla kulturer. Därför är Anne Agardhs forskning och hennes historiskt korrekta roman absolut nödvändig läsning för den som vill kalla sig allmänbildad. Det är tungt och smärtsamt att följa slavarnas och Abraham Brinks levnadsöde. Tankar och minnen väcktes vid läsningen med början i Onkel Toms stuga och senare äventyrsromaner samt en del facklitteratur.
Med slavar i lasten, är Anne Agardhs sätt att fästa uppmärksamheten vid fakta och att all slavhandel måste bekämpas. Redan 2012 släppte hon fackboken ”Brink – Den svenske slavkaptenen”. Uppföljaren, denna skönlitterära pärla, är lika otäckt spännande som vilken annan bestseller som helst. Skillnaden är att allt mellan pärmarna är sant. I den här romanen överträffar verkligheten sannerligen dikten.
Med slavar i lasten
Anne Agardh (Whip media förlag)