Annons
Kultur

Ny bok: Äppelgårdens historia

Nu kommer fortsättningen på trädgårdsäventyren med Pommie Dahl och Frank Plumer.
Litteratur • Publicerad 15 februari 2022 • Uppdaterad 22 februari 2022
Detta är en recension i Ölandsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Pommie och Frank älskar varandra. De har flyttat ihop men Frank vill köpa en handelsträdgård och tllfället kommer. En mäklare har fått i uppdrag att sälja en handelsträdgård med underbart läge, inte långt från Pommies och Franks bostäder. Med gemensamma pengar från lyckade affärer, vågar Pommie och Frank köpa men katten Fritiof Andersson är tveksam. Han ger sig bara till känna när hans mage är tom. Snart har Frank anlitat skickliga hantverkare och sätter igång med en frenesi som får Pommie att undra om hennes liv inte vore enklare utan Frank. Men samtidigt älskar hon honom alldeles hejdlöst mycket. Han har ju allt hon drömt om, och lite till. Men vissa hemligheter har inte avslöjats för de nya ägarna. Mystiska främlingar dyker upp och även bekanta ur Franks förflutna blandar sig i leken.

Frank har en dotter, Claudia, i Italien. Claudia ber att få komma på besök. Med sig har hon sin nyfödde son Luca. Pommie faller förstås för den lille gossen och hon som aldrig fått egna barn får nu både en dotter och ett barnbarn i huset. Det är jobbigt men underbart. Då dyker nya problem upp. Somliga hittar alltid sätt att sko sig på andras bekostnad och ouppklarade affärer i det förflutna kan vara både en stötesten och en möjlighet. Men att få rätsida på allt är som att dra en riktigt stor tistel ur jorden. Det krävs hårt arbete och envishet samt en hel del list och lite tur. Första juni måste dörrarna slås upp till handelsträdgården om de ska få stöd från banken. Kloka vänner som gör vad de kan för att allt ska bli så bra som möjligt; detta är ju en äkta feelgood-roman och då ska det ju sluta lyckligt.

Annons

Skåne motsvarar delvis de bördiga grevskapen i England, varifrån en del av atmosfären i den här romanen hämtat sin doft och färg. Med erkänt bra jordmån för fruktträd och handelsträdgårdar odlas ett överflöd av växter av alla de slag. Jenny Clevström delar med sig av egna kunskaper och erfarenheter och från experter hämtas nödvändiga fakta. Platser och personer är påhittade men kärleken till allt som växer och frodas är äkta vara. Lite sedelärande med mycket kärlek, lagom dramatiskt, lite hjärtknipande, mycket god mat som kittlar smaklökarna finns i denna idylliska roman. Det är bara att njuta och leva med i Pommies och Franks nya paradis. Går det att hitta fler tistlar att dra upp, är läsekretsen mycket tacksam.

Ny bok

Tistlar i handelsträdgården

Jenny Clevström (LB Förlag)

Ragnhild Oxhagen
Annons
Annons
Annons
Annons