Kultur

Mittlandets fotografer ställer ut på Himmelsberga

HIMMELSBERGA Artikeln publicerades
Mittlandsfotograferna på Öland, som just nu ställer ut på Himmelsberga, har fyra medlemmar, nämligen fr.v. Björn Sandström, Helen Jerner, Hans Larsson och Roland Gottfridsson.
Foto: Anders Marell
Mittlandsfotograferna på Öland, som just nu ställer ut på Himmelsberga, har fyra medlemmar, nämligen fr.v. Björn Sandström, Helen Jerner, Hans Larsson och Roland Gottfridsson.

Mittlandsfotograferna på Öland kallar sig en grupp om fyra personer hemmahörande i Algutsrum som nu ställer ut sina bilder i Hedvigs på Himmelsberga. De beskriver sig som ”fotoentusiaster” och bildade sin grupp för halvtannat år sedan i syfte ”att stötta varandras fotografiska utveckling”. Av den pågående utställningen att döma har de redan hunnit stötta varandra bra.

Gruppens medlemmar heter i bokstavsordning Roland Gottfridsson, Helen Jerner, Hans Larsson och Björn Sandström. Alla fyra är också medlemmar i Ölands fotoklubb och deltar i den aktuella fotoutställningen på Borgholms slott.

Något gemensamt tema hade gruppen inte proklamerat inför dagens utställning. Var och en har jagat sina egna motiv. Naturen är deras fotografiska hemvist, Mittlandet är på Öland mer av ett naturbegrepp än ett geografiskt sådant. Att hinna ta en knivskarp bild på en råbock eller en skrattmås som tittar en i vitögat torde ha krävt mer än tur och enbart tålamod. En gång må vara ingen gång, men upprepade gånger vittnar om skicklighet.

De övriga tre fotograferna får ursäkta om jag uppehåller mig vid Björn Sandströms bilder, som alla tryckts på canvas. Canvasen blir ju allt populärare. Är det för att fotona kan ge intryck av att vara en målning? Canvasens korniga ytstruktur löser upp fotots skarpa konturer så att det uppstår en sorts pixeleffekt, som på avstånd kan göra det svårt att skilja mellan foto och målning. Målningsrealistiskt foto i stället för tvärs om?

Med eller utan canvas, jag känner mig absolut trygg med min åsikt att det är fyra duktiga fotografer som ställer ut i Hedvigs.