Mera poesi åt folket är hans mission
– Jag ser det lite granna som min mission att göra poesi och lyrik tillgänglig för den breda massan. De senaste 60 åren har det blivit allt mindre folkligt att läsa poesi, vilket är synd.
Det säger Fredrik Lindström i en paus i filminspelningen som handlar om Erik Johan Stagnelius' diktning.
I vinter kommer SVT att sända sex program om olika klassiska svenska poeter. Utvalda musiker och artister har fått välja en dikt som de har tonsatt och runt dikten kommer programmet att utformas med intervjuer och kommentarer. Mattias Alkberg kommer att tonsätta en av Stagnelius' kända dikter, ”Till förruttnelsen”.
Fredrik Lindström och hans TV-team kunde inte bara filma miljön där Erik Johan Stagnelius växte upp. De fick dessutom ett unikt möte med skalden själv, när han besökte prästgården. Det är Styrbjörn Järnegard från Bettorp som har skrivit monologen "Skaldens återkomst" som han framför på prästgården vid flera tillfällen. Det var också i den rollen som han mötte Fredrik och lät sig intervjuas av denne.
– Det var spännande, det är ju inte så många gånger som jag har haft tillfälle att samtala med en författare och poet från 1800-talets början, ler Fredrik.
Han är språk- och litteraturvetare och säger att romaner inte är hans grej, däremot läser han mycket lyrik och har genom åren även skrivit en del själv.
– Jag tycker att det är tråkigt att poesi har blivit något ”fint” och inte så tillgängligt. Det var helt annat fram till mitten av 1900-talet, sedan har det blivit mer modern diktning med orimmad vers.
Han vill gärna gå tillbaka till en situation där människor i allmänhet läser och njuter av poesin, bland annat genom att göra den aktuella TV-serien.
Det var Fredriks föräldrar som lärde honom att läsa poesi och tycka om det.
– Jag fick antologin Svensk dikt när jag konfirmerades, det var min ingång i lyrikens värld och därifrån har jag läst språk- och litteraturvetenskap.
Du är förmodligen av många mer känd som medverkande i många tv- och radioprogram som Hassan, På spåret, Tror du jag ljuger – och i andra sammanhang. Krockar inte det med din egen bild av dig som en fanbärare för lyriken?
– Visst finns det många bilder av mig och jag kämpar emot att få en och samma etikett klistrad på mig. Samtidigt ser jag det som ett privilegium att få vara med i olika sammanhang.
Hur tror du att programmet Helt lyriskt kommer att tas emot?
– Det tänker jag inte på. Jag gör bara saker som jag själv skulle vilja se och det här är en sådan grej.