Annons

Många kvadratmeter Per Ekström i Kamerala Villan

I fjol blev det ingenting. I år blir det igen. Kamerala Villan i Mörbylånga fylls med 45 tavlor av ”Solmålaren”. Under Skördefestdagarna fredag-lördag-söndag kan alla intresserade besöka utställningen och konstatera att Solmålaren kunde måla även annat än upp- och nedgående solar.
Mörbylånga • Publicerad 30 september 2021
Detta är en recension i Ölandsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ansvariga för att hänga tavlorna i Per Ekströmutställningen fr.v. 
Monika Löfvin Rosén, Kåre Engström, Bengt Winbladh, Sven-Bertil Svensson och Sören Björklund, alla från Per Ekströmsällskapet.
Ansvariga för att hänga tavlorna i Per Ekströmutställningen fr.v. 
Monika Löfvin Rosén, Kåre Engström, Bengt Winbladh, Sven-Bertil Svensson och Sören Björklund, alla från Per Ekströmsällskapet.Foto: Anders Marell

Tillkomsttiden för tavlorna i utställningen spänner över hela Per Ekströms aktiva tid som målare. Det finns alltså ungdomsverk, det finns verk från Stockholmstiden och tiden för hans kungliga Norrlandsstipendium, det finns tavlor från Frankrike och Västkusten och – naturligtvis – från Öland, såväl från Borgholmstiden som från Mörbylångatiden. Där finns till och med en mindre tavla som kan vara hans allra sista verk. På baksidan har målarens son Per G skrivit att denna tavla stod på faderns staffli när han dog.

Det finns stora verk och det finns små. Det allra största, en pjäs som väger över 100 kilo, kom dock inte. Det blev övermäktigt för flyttfirman, och väggen i Kamerala Villan skulle troligen ha bågnat. Men utställningens nu största tavla är stor nog ändå.

Annons

Arbetet på att hänga de sist inkomna tavlorna pågick för fullt när pressen var på besök så det fanns många att fråga när ett rykte spred sig att Ekström på någon av tavlorna hade målat en ko, något som ingen medvetet hade lagt märke till. Trots febrilt granskande hittade man inte någon ko. En i sällskapet kunde sedan meddela Ölandsbladet att det finns en känd tavla av Ekström som heter ”Ko i vattendränkt landskap”. Kanske var detta den eftersökta kon.

Fyrtiofem tavlor av ”Solmålaren” Per Ekström ingår Per Ekströmsällskapets Skördefestutställning i Kamerala Villan.
Fyrtiofem tavlor av ”Solmålaren” Per Ekström ingår Per Ekströmsällskapets Skördefestutställning i Kamerala Villan.

Djur är annars mycket ovanliga i Ekströms tavlor. I dagens utställning finns en tavla med ankor som simmar i en damm, och överst på en annan ser man flyttfåglar som i lös V-form lämnar tavlan i ost-sydostlig riktning. Ingen av dagens tavlor har visats i den förra utställningen, skall påpekas. Det är idel ”nya” tavlor, som arrangören, Per Ekströmsällskapet, fått samman. Privatpersoner bidrar med fyrtio tavlor, Emmaboda Konst och Kalmar Konstmuseum med resten.

Anders MarellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons