Konsten spirar på Öland

Det är ingen konst att få en målande upplevelse av Öland under Kristihimmelsfärdshelgen. Öland spirar verkligen av konst och många konstnärer visar sina ateljéer under dagarna den 10-13 maj.
Öland • Publicerad 2 maj 2018
Carl-Olof Damm, en av medlemmarna i Majrundan, i Stenhallen där samlingsutställningen finns.
Carl-Olof Damm, en av medlemmarna i Majrundan, i Stenhallen där samlingsutställningen finns.Foto: Anders Marell

I Borgholm har Majrundan, med konstnärer verksamma på mellersta Öland, sin samlingsutställning i Stenhallen i centrala Borgholm.

Där visar samtliga medverkande konstnärer upp verk. Under lördagen den 12 maj blir det porträttmålning live med Hanna Nilsson i Stenhallen.

De flesta konstnärer visar också sina verk i hemmiljö, från Birgitta Augustine i Karlevi i söder till Johan Persson och Johanna Essén i Övra Wannborga i norr.

Det ger en utmärkt chans att träffa konstnären bakom verket och se deras ateljéer.

Den 12 maj blir det Magnoliafest i Borgholms Bios trädgård, också det ett arrangemang som ingår i Majrundan.

Betina Huber och Mona Hedin är två av medlemmarna i Södra Ölands Konstnärsgille som medverkar under konstrundan den 10-13 maj.
Betina Huber och Mona Hedin är två av medlemmarna i Södra Ölands Konstnärsgille som medverkar under konstrundan den 10-13 maj.Foto: ÖB

Södra Ölands Konstnärsgille bildades 1993 och arrangerar konstrunda för 25.e året.

Här är det 33 konstnärer som öppnar sina ateljéer och samlingsutställningen är på Ölands Folkhögskola i Skogsby. Här är det vernissage på kvällen den 9 maj och sedan pågår konstrundan den 10-13 maj.

För den som vill resa ut i landskapet och skåda konst hemma hos konstnärerna finns det öppna ateljéer från Annelie Ersbacken i Torslunda i norr till Theo Jansson i Ventlinge i söder.

Kenth JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.