Annons
Kultur

Juliander lever drömmen

I september debuterade den 20-åriga sommarölänningen Juliander med sin första singel ”Same Moon”. Det blev startskottet på en makalös resa.
BORGHOLM • Publicerad 19 mars 2018 • Uppdaterad 20 mars 2018
Efter sin debutsingel i höstas har Juliander varit förband för Zara Larsson, Alan Walker och snart drar han till USA för en spelning.
Efter sin debutsingel i höstas har Juliander varit förband för Zara Larsson, Alan Walker och snart drar han till USA för en spelning.Foto: Press/Emma Svensson

– Det har verkligen varit ett drömhalvår. Jag har drömt om det här hur länge som helst, säger Juliander.

Efter ett eget initiativ blev det sedan klart att han fick hänga med som förband till Zara Larsson, på delar av hennes Europaturné. Han var på gymmet när han fick mejlet.

Annons

– Först stod det som om jag inte skulle få åka med. Men längre ner i texten kom det datum och sedan förstod jag att det var klart. Jag blev superglad och bara skakade.

– Ingen svarade när jag ringde så jag kunde inte dela glädjen med någon. Det var nära att jag gick fram till de andra på gymmet.

”Största fredagen i mitt liv”

Kort därefter meddelade skivbolaget att Alan Walker ville att han skulle medverka på hans nya singel. Samma dag som han stod på scenen som förband till Zara Larsson, släppte han även sin andra singel ”The One” och Alan Walker släppte sin ”All Falls Down”.

– Det var den största fredagen i mitt liv och det var detta som jag hade strävat efter. Alla är förvånade över utvecklingen för sådant här brukar ta tid. Men jag har jobbat hårt för att komma hit.

”Känner mig nästan som en ölänning”

Juliander är född och uppväxt i Stockholm. Men hans pappa är från Borgholm och därför brukar han tillbringa flera veckor på Öland varje sommar.

– Det är en höjdpunkt när vi packar bilen och åker dit på somrarna. Det är alltid lika roligt att komma dit och jag känner mig nästan som en ölänning.

Musiken blev tidigt en viktig del av hans liv. Han är uppväxt med mycket musik i hemmet och som liten snappade han snabbt upp melodier.

– Det är rätt kul, både jag och min syster (Vendela Palmgren, reds.anm) håller på med musik men ingen av våra föräldrar har gjort det. Jag har alltid dragit mig till kreativa saker som sång, dans och teater.

Han blev signad av skivbolaget Sony redan när han var 16 år gammal. Han fick skriva låtar tillsammans med andra artister och låtskrivare. Men det blev aldrig riktigt som han ville ha det. Vändningen kom 2016, då bestämde han sig för att försöka skriva egna låtar.

– Jag slog vad med mig själv om att skriva minst en låt varje dag. Från början gällde det bara verser eller melodier men det kom så mycket känslor att det blev hela låtar. Jag har hållit det vadet och nu har jag över 100 låtar.

Annons

– Jag har inte släppt några låtar förrän nu. Det beror på att jag kände redan när jag var 16 att det skulle komma något mer och bättre längre fram.

Musikaliskt influerades han tidigt av gitarrbaserade och historieberättande artister som exempelvis Ed Sheeran och John Mayer. På senare år har han börjat lyssna mer på hip hop och R&B. Ett kännetecken i hans musik är den uttrycksfulla sången och texterna som är i centrum.

”Haft han i tankarna”

Våren 2016 hade han varit kontakt med flera producenter men ingen kändes perfekt. Då bad han producenten Jones (Johan Wetterberg) att ordna ett möte med producenten och artisten Christian Walz.

– Jag hade haft han i tankarna för jag gillar hans eget material och det han har gjort med Veronica Maggio. Jag spelade två låtar på plats för honom och en kvart senare fick jag sms på bussen att de båda var jättepå och det kändes väldigt roligt.

– Jag presenterade det för skivbolaget eftersom jag hade ordnat det på egen hand. Glädjande nog ville Walz inte bara göra en singel utan ett större projekt.

Det mynnade ut i hans första EP Afterglow som släpptes i början av februari.

När Ölandsbladet pratar med Juliander är han precis hemkommen från en till Europaturnè, den här gången med Alan Walker.

Hur är det att åka på turné och spela för så många människor?

– På Zara Larsson-turnén var jag ensamt förband och då var alla på plats i arenan när jag började spela. Det var väldigt mäktigt att höra publiken skrika och jag fick dem även att dra fram lamporna.

– Jag har alltid drömt om att få prova turnélivet med buss. Det är sjukt soft och häftigt. När man somnar är man i ett land och när man vaknar kan man ha passerat Nederländerna utan att man har märkt det och är i ett helt annat land.

”Fattar knappt att det är sant”
Annons

Nästa stora händelse blir i april då han ska uppträda med Alan Walker på Coachella, som är en av USA:s största festivaler.

– Just nu lever jag drömmen. Jag fattar knappt att det är sant ibland.

Vad händer mer framöver?

– Jag har över 100 låtar och ska in i studion igen för nästa projekt. Jag har i princip hoppat över Sverige men har några spelningar inplanerade här. Till sommaren blir det nog några festivalspelningar.

När kommer du till Borgholms slottsruin?

– Jag har tänkt mycket på att det hade varit häftigt att få uppträda där. Drömmen är att få göra en stor arenaturné över hela världen. Så fort det händer kommer jag till slottsruinen.

Sommarölänningen Juliander drömmer om att få göra en stor arenaturné över hela världen.
Sommarölänningen Juliander drömmer om att få göra en stor arenaturné över hela världen.Foto: Press/Emma Svensson

Juliander framför sin första singel:

Lyssna på hans EP Afterglow här:

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons