Kultur

Först mello — sen längtar Arvingarna till Ölandsspelningar

Borgholm Artikeln publicerades
På lördag framför Arvingarna låten ”I do” i Melodifestivalen. I sommar kommer de till Öland.
Foto: Tommy Holl
På lördag framför Arvingarna låten ”I do” i Melodifestivalen. I sommar kommer de till Öland.

För 26 år sedan tävlade bandet i Melodifestivalen med ”Eloise”, nu är de taggade inför helgen då de är tillbaka med ett nytt bidrag.

För 30 år sedan bildades Arvingarna. Med Lasse Holms låt Eloise slog de igenom 1993 och det var första gången som telefonomröstning användes och tittarna kunde påverka resultatet. Intresset var enormt och det fasta telefonnätet blev överbelastat, det gjorde bland annat att det dåtida larmnumret (90 000) slogs ut i vissa delar av landet.

Arvingarnas bidrag till Melodifestivalen heter ”I do” och är skriven av Nanne Grönvall, Mikael Karlsson, Casper Janebrink och Thomas ”Plec” Johansson.

– Just nu så befinner vi oss i Lidköping och är taggade inför lördagen. Vi har repat och kollat runt lite i arenan, säger Kim Carlsson.

Han säger att de har övat in lite koreografi och att de inte kommer ha med sig några instrument på scenen på lördag.

– Låten vi tävlar med ”I do” kan man säga är som en fortsättning av Eloise. Den handlade ju om ungdomskärlek, denna låt handlar mer om kärleken man har i dag och det är en fartfylld schlagerlåt, säger Kim.

I sommar kommer Arvingarna åka på turné med Diggiloo, det blir bland annat ett stopp i Borgholm den 26 juli.

– Det ska bli jättekul och vi har alltid hört att det är en rolig grej att göra. Vi vill att publiken ska känna att de är lika glada som vi kommer vara på scenen, säger Kim.

När Kim lämnar över mobilen till en av bandmedlemmarna så hörs snart en annan glad göteborgare.

– Hej Maria på Ölandsbladet. Det här är Casper Janebrink och det är så roligt att få prata med dig på Öland för jag sitter precis och njuter av en öl, säger han och småskrattar.

Casper deltog förra året i Stjärnornas stjärna på TV 4 och överträffade Ola Salo i finalsäsongen.

– Det var en fantastisk och lärorik resa att vinna.

På tal om att resa, ni kommer till Öland minst två gånger i år, med Diggiloo i juli och till Björklunden den sista augusti.

– Ja, det stämmer. Det ska bli så otroligt kul! Diggiloo är ju helt nytt och vi har faktiskt bestämt oss för att inte göra några fler stora spelningar i sommar. Fast i slutet av sommaren kommer vi tillbaka till södra Öland.

Ni spelade på Björklunden förra sommaren, hur var det?

– Det var en väldigt rolig tillställning och arrangören hade gått all in. Han hämtade oss med en cab så vi fick åka med den över Ölandsbron och så käkade vi goda kroppkakor nära Färjestaden. Sen när vi skulle till spelningen så hämtade en limousine oss. Redan då så sa vi att vi ville komma tillbaka till Öland, säger Casper.

I april ger Arvingarna ut en ny platta.

Har du någon hälsning till ölänningarna?

– Ja, jag tycker att de ska komma till Diggiloo när vi kommer till Borgholm och så hoppas jag att de även kommer till södra Öland när vi spelar där. Självklart så får de gärna rösta på Arvingarna på lördag också, avslutar Casper Janebrink.