Kultur

Film: Vara Jag – ett tufft arbete för sex teaterstudenter

Det började för några månader sedan med att sex unga kvinnor på Ölands folkhögskolas scenkonstlinje började diskutera årets teateruppsättning. De funderade kring många teman och landade till slut i hur det är att vara ung kvinna idag. Pjäsen som snart får premiär heter Vara Jag.
Skogsby • Publicerad 31 mars 2019 • Uppdaterad 1 april 2019
Krav från andra och sig själv kan locka fram de sämsta sidorna och slå ner den starkaste.
Krav från andra och sig själv kan locka fram de sämsta sidorna och slå ner den starkaste.Foto: Maria Wiell

Efter de inledande diskussionerna har processen gått framåt, hela tiden i ett samspel med varandra och varandras tankar och funderingar för att nu landa i pjäsen Vara Jag. Om några veckor är det dags för premiär på Kalmar teater för Elin, Alice, Josefin, Hannah, Anna och Ebba.

Mia Nilsson är regissör för pjäsen och har varit en i gruppen när de har arbetat fram innehåll med texter, sånger, dans och koreografi.

– Vi har diskuterat hur det var att vara ung när jag var tonåring på 1970-talet och hur det är idag. Vi har utgått från våra egna erfarenheter samtidigt som vi har läst, sett på film, hämtat fakta från olika håll och lagt samman det till det som vi känner igen oss i och som är angeläget att formulera.

Hon kan se gemensamma mönster, normer som har funnits för kvinnor i alla tider och som många inte tänker på men som kan kännas inpå bara kroppen.

I ett trångt rum spelas pjäsen med enkel rekvisita, bland annat ett antal speglar. Josefin Blum i rollen som ifrågasatt och udda i de egna och de andras ögon.
I ett trångt rum spelas pjäsen med enkel rekvisita, bland annat ett antal speglar. Josefin Blum i rollen som ifrågasatt och udda i de egna och de andras ögon.Foto: Maria Wiell

– Vi vill förmedla att man som kvinna måste få vara sedd, accepterad för den man är och kunna vara trygg istället för att vara rädd. Och idag märker vi att också män tar till orda, vi är inte ensamma om att prata om detta längre.

Vara Jag har sex aktörer med en rad olika roller. Hur har arbetet med pjäsen påverkat dem?

– Jag märker att jag har utvecklats väldigt mycket i takt med att vi har diskuterat, läst och ifrågasatt andra och varandra, säger Anna Kvarfordt.

– När jag kom hit kom jag från ett sammanhang där de flesta tänker som jag. Här är jag i en grupp där inte alla tänker så, det har utmanat mig men det är väldigt nyttigt, säger Ebba Frisäter.

Pausgymnastik på jobbet. Fr v Alice Romberg, Elin Lindberg (skymd), Josefin Blum, Ebba Frisäter, Anna Kvarfordt och Hannah Regestedt.
Pausgymnastik på jobbet. Fr v Alice Romberg, Elin Lindberg (skymd), Josefin Blum, Ebba Frisäter, Anna Kvarfordt och Hannah Regestedt.Foto: Maria Wiell

Alice Romberg säger att arbetet med pjäsen har gett henne en verktygslåda som hjälper henne att förstå och förhålla sig till omvärlden och olika strukturer som hon möter.

– Förhoppningsvis kan vi också dela med oss av det till publiken som vi skall spela pjäsen för, vi vill få dem att ifrågasätta sitt eget beteende.

”Vi vill förmedla att man som kvinna måste få vara sedd, accepterad för den man är och kunna vara trygg istället för att vara rädd.”

Pjäsen spelas ett par gånger för offentligheten och ett par gånger för skolungdomar.

– Det är mest utmanande att spela för skolungdomarna som ju ”måste” vara där, samtidigt är det kanske de som allra bäst behöver få vara med om den, menar Josefin Blum.

Alla är överens om att arbetet har varit jobbigt och tufft, hela tiden. Det är svåra och tunga frågor som behandlas och som ligger till grund för pjäsen.

– Det har varit svårt att komma ur de känslorna och tankarna, det har tagit mycket kraft.

Arbetet med att ta fram texter och handling i Vara jag har ensemblen gjort tillsammans med hjälp av diskussioner, faktasamling, inläsning, filmer, post-it-lappar och en stor whiteboard-tavla.
Arbetet med att ta fram texter och handling i Vara jag har ensemblen gjort tillsammans med hjälp av diskussioner, faktasamling, inläsning, filmer, post-it-lappar och en stor whiteboard-tavla.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.