GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fåglarna i Anna Rydstedts diktning under luppen

Författaren, förläggaren, Ölandsvännen och ornitologen Jonas Ellerström besökte i torsdagskväll Mörbylånga bibliotek.
MÖRBYLÅNGA • Publicerad 1 november 2021 • Uppdaterad 4 november 2021
Jonas Ellerström berättade om fåglarna i Anna Rydstedts diktning.
Jonas Ellerström berättade om fåglarna i Anna Rydstedts diktning.Foto: Anders Marell

De just uppräknade epiteten må variera i viktighet från sammanhang till sammanhang, men under torsdagskvällen var han i första hand Ölandstillvänd ornitolog med djupa insikter i lyrikens väsen, särskilt hos Anna Rydstedt. Han höll nämligen ett föredrag rubricerat ”Anna Rydstedt och fåglarna”.

Att Anna Rydstedt var och är södra Ölands stora poet, det vet alla som vet det. Hur många det är som inte vet det, det vet man inte i dagens kunskapstveksamma samhälle. Självskrivet insatta i hennes värde som poet är Anna Rydstedt-sällskapet, som tillsammans med biblioteket stod som arrangör för kvällens föredrag.

Ölands olika bibliotek i båda kommunerna har den gemensamma charmen att varje sådant här arrangemang har en prägel av glad happening – stolar placerar man ut på ett spontant sätt där det finns plats mellan bokhyllorna och föredragshållaren tittar ofta ut i en lucka mellan hyllorna. Det brukar kort sagt vara trevligt, informellt och stimulerande.

Trevligt och stimulerande var det också i torsdags i Mörbylånga. Föredragshållaren inledde med att göra troligt varför fågelskådaren också är en ideal lyrikläsare. Det ligger i fågelskådarens hela väsen att röra sig långsamt, tyst och uppmärksamt genom ett landskap. Hen har ”split vision”, kan alltså som ishockeyspelaren uppfatta saker ur ögonvrån, och ser intuitivt helheter där andra inte ser någonting eller bara ser lösa delar. En ideal potentiell lyrikläsare, med andra ord.

Anna Rydstedts lyrik är till det yttre lätt att ta till sig. Men man skall inte låta lura sig. Det är visserligen med ett Printz-Påhlson-ord en platsens lyrik och fåglarna är integrerade i det öländska landskapet hos Rydstedt. Men de är inte bara biotopmarkörer utan också uttryck för identifikation och längtan.

Jonas Ellerström har räknat till 40 omnämnanden av fåglar i Rydstedts dikter. Han hade valt ut fyra dikter som han gick litet närmare in på. Den kändaste är ”Bedömning”, den med gråsparvarna och stenarna. En dikt, ”Sommargyllingen”, skiljer ut sig från de andra, dels på grund av fågelns relativa sällsynthet, dels på grund av att den blir så exakt beskriven i dikten. Anna Rydstedt måste ha sett den i samband med ringmärkning vid Ottenby, ty dikten skildrar ringmärkningsprocessen i detalj. Det ligger dock nära till hands att vilja tolka dikten symboliskt, Ellerström gjorde det: fångandet och märkandet och det slutliga försvinnandet framkallar reflexioner hos läsaren över det egna livet.

Frågor och diskussion fanns det tillfälle till vid det avslutande kaffet och teet.

Anders MarellSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.