Annons
Kultur

Debuterar med Hemligheten: ”Jag är stolt över detta”

Anders Ekblad började skriva låtar som terapi. Det växte med små steg och han började sedan att släppa singlar genom artistnamnet Mikäel. Nu gör han albumdebut med Hemligheten.
DJUPVIK • Publicerad 20 mars 2018
Under artistnamnet Mikäel gör Anders Ekblad albumdebut med Hemligheten.
Under artistnamnet Mikäel gör Anders Ekblad albumdebut med Hemligheten.Foto: Thomas Bergenheim

Anders Ekblad spelade mycket gitarr i tonåren men musikspelandet hamnade i skymundan när han blev vuxen. Vändningen kom när han vid 48 års ålder genomgick en slags identitetskris och behövde uttrycka sig kreativt.

Han började skriva egna låtar och det blev som terapi för honom. Under artistnamnet Mikäel har han släppt flera singlar och nu göra han albumdebut med Hemligheten.

Annons

– Det känns jättebra och skönt. Det har tagit fyra år att göra den och det har varit mycket jobb men jag är nöjd och stolt över detta.

– Jag behövde göra något kreativt och då låg musiken nära till hands. Det har växt med små steg hela tiden och kunde inte tro att jag skulle göra en skiva.

Vad är den röda tråden i albumet?

– Det är jag rakt igenom och texterna är viktiga för mig. Den handlar om mina funderingar, tankar och känslor. Jag sjunger om minnen, relationer och psykisk ohälsa men det handlar inte om hur jag mår utan även om andra också.

– Exempelvis heter den första låten på albumet Sitara och den handlar om ensamkommande barn som jag jobbar med. När jag tog del av deras tankar och livsöden skapades låten.

Vilka är dina influenser?

– All musik som jag har lyssnat på är en inspirationskälla. Raketerna har jag lyssnat mycket på liksom Lustans Lakejer, Reeperbahn, Church och Lloyd Cole.

Anders Ekblad är uppväxt i Hälsingland men tillbringade somrarna på Öland i hans familjs stuga. Efter högstadiet flyttade han med sina föräldrar till Oskarshamn där han bor nu.

– Mina föräldrar bor numera permanent i stugan i Djupvik och jag är där ofta. Det finns mycket av Öland på albumet. Det är där jag finner lugnet och det ger en frihetskänsla att vara där. Låten Superman handlar extra mycket om Öland.

Vad är ditt mål med musiken?

Annons

– Jag är ganska realistisk och tror inte att den kommer nå ut till så många för det är svårt att nå den breda publiken. Jag har ingen dröm att kunna leva på musiken. Det skulle vara jätteroligt om fler lyssnade på min musik.

– Jag tycker det är roligt att jag har gjort det här och jag delar med mig mycket av mig själv. Kan jag beröra någon är det fantastiskt.

När får vi se dig live?

– Det här är så nytt och jag har lagt fokus på att göra albumet. Det vore väldigt roligt och det är kanske något jag gör framöver. Men då behöver jag hitta ett band för jag vill inte sitta själv med en gitarr på scenen.

Albumet släpptes för några veckor sedan. Men han har redan låtar för en ny platta.

– Jag har även en del engelska låtar som jag tänker släppa. Sedan är mitt mål att göra en dubbelvinyl. Men jag får se när det blir. Jag jobbar ju och gör det här på min fritid.

Lyssna på albumet här:

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons