unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bokrecension: Fränder

Emma Donoghue växte upp på Irland men är bosatt i Kanada. Hon har givit ut flera uppmärksammade och prisade romaner. Hennes berättarkonst är i en klass för sig, hon får språket att lyfta från boksidorna, människorna får liv och nerv.

I en skönlitterär form ställer hon viktiga existentiella frågor. Här är frågan: hur viktiga är familjebanden. Det sägs att det är vårt sociala nätverk som gör oss till människor. Men är det vår oavvisliga plikt att vårda dessa band mellan fränder?

Noha är 79 år, kemiprofessor vid ett berömt universitet som undervisat åtskilliga studenter. Han är änkeman och barnlös. Han föddes i Frankrike, kom som 4-åring till USA, är bosatt i en av New Yorks finare stadsdelar.

Han vill resa till födelsestaden Nice, fira sin 80-årsdag och leta efter sina rötter, få svar på frågor han ställt sig. De enda ledtrådar han har är några fotografier tagna av hans mamma på 1940-talet.

Strax före sin avresa blir Noha uppringd av socialtjänsten. En nära släkting, 11-årige Michael, är i akut behov av hjälp. Pojken saknar fast bostad. Noha tar motvilligt med honom och lika motvilligt följer pojken med.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

I Nice tar tar de in på ett anrikt hotell. Noha upptäcker att huset döljer hemligheter. Kan svaren finnas i bilderna. Nice rustar inför årets Carneval. De gör utflykter, letar upp människor som kanske minns. Men konflikter uppstår, pojken måste hållas sysselsatt, de känner inte varandras tankar, Michael ett ovälkommet sällskap som kräver ständig tillsyn.

Noha tvivlar på sin förmåga att ta hand om pojken men till slut inser båda att de inte har något val, de måste hitta fram, umgås utan bråk. Bandet mellan dem är skört och kan brista när som helst. Sakta öppnas vägen till samförstånd. Noha inser vad pojken betyder för honom. Efter veckan i Nice ska de återvända till USA. Hur blir det då? Noha för en tyst dialog med sin älskade döda hustru.

Boken sträcklästes, det gick inte att lägga den ifrån sig. Man vill veta mer om Noha och Michael. Översättningen är gjord av Birgitta Wernbro Augustsson som visar att detta är en litterär konstform i sig. Lysande!

Ragnhild Oxhagen

Fränder

Emma Donoghue (LB förlag)

Läs mer

Färjestaden behåller greppet i toppstriden

Fotboll

Färjestaden behåller greppet i toppstriden

Tränaren: ”Nu är det tre finaler som återstår”

På gårdsplanen hemma hos Urban Haraldsson i Hulterstad är det glada miner sedan det blivit klart att landsbygdsstödet för betning och miljöåtgärder blir kvar till lantbrukarna. Fr v Anders Åkesson (C), Roger Gustafsson, LRF, Urban Haraldsson och Anna-Kajsa Arnesson (C).

Öland

Lantbruket får behålla stöd för betning och miljöåtgärder

”Rädda den svenska maten”. Det har varit ett upprop från LRF som 43 000 personer har skrivit under sedan svensk landsbygd riskerade att få betala för Brexit. Nu har det gett resultat.

Hanna Petersson blev 106 år

Familj

Hanna Petersson blev 106 år

Hanna Petersson bodde i Mickelsmad hela sitt liv.

Tre lokaler blir lediga när företagarprofil satsar i ny lokal

Öland

Tre lokaler blir lediga när företagarprofil satsar i ny lokal

”Allt har sin tid. Jag och familjen kommer bo på övervåningen och så blir det butik på nedervåningen”

SMHI: Så blir vädret i helgen

Öland

SMHI: Så blir vädret i helgen

Helgen väntas ge friska vindbyar och varierande solchanser.

Quiz: Vad kan du om tv-serien Vänner?

Öland

Quiz: Vad kan du om tv-serien Vänner?

Testa dina kunskaper.