GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Att hitta Skatten

Där regnbågen går ner i marken ska det finnas en skatt. Regnbågar ser vi då och då och tjusas av, men vem har sett skatten?
Ortsdatering • Publicerad 4 maj 2018
Aprilväder med omväxlande sol och regn gör att regnbågarna blir synliga, ett Ögonblick. Men lika fort som de visar sig, lika fort försvinner de och skatten vid regnbågens slut förblir oupptäckt. Men Skatten av att ha fått se den i det vackra öländska landskapet kan ingen ta ifrån oss.
Aprilväder med omväxlande sol och regn gör att regnbågarna blir synliga, ett Ögonblick. Men lika fort som de visar sig, lika fort försvinner de och skatten vid regnbågens slut förblir oupptäckt. Men Skatten av att ha fått se den i det vackra öländska landskapet kan ingen ta ifrån oss.
Foto: Staffan Arvegard/N

När vädret växlar snabbt, när det är vad vi kallar ”typiskt aprilväder”, då visar sig regnbågen i all sin glans. Den tjusar oss med sina färger. Kanske lika mycket för att man aldrig vet när eller var vi ska få syn på den. Och för att den kan försvinna lika fort som den uppstod.

Det finns många berättelser om regnbågen, eller löftesbågen som den också kallas. En handlar om att det skall finnas en skatt där regnbågen går ner i backen. En annan om att människor skall påminnas om Guds löfte att en översvämning aldrig mer skall täcka jorden. Ett löfte som gavs till Noa och hans familj. Och under Tyska bondekriget under 1500-talet användes regnbågsflaggan som symbol för hopp och social förändring.

Den pragmatiske och källkritiske kanske inte håller med eller känner till någon av dem. Men vi behöver berättelser. Gemensamma referenser som vi kan förhålla oss till. En väns omedelbara kommentar när hen såg veckans Ögonblicksbild var just en sådan: ”Då måste det finnas en skatt där.”

Men skatten finns inte vid foten av regnbågen, mer än den fantastiska skatten som det är att få syn på det färgglada himlafenomenet. Den verkliga Skatten får vi leta efter någon annanstans. Skatten som är en källa till glädje och förundran.

Kanske hittar vi Skatten genom en annan människa som delar med sig av något stort och vackert. Kanske finns den när vi får vara med om en upplevelse som sätter avtryck i känsla och sinne.

Den riktiga Skatten som inte kan omsättas i pengar eller prylar. Den får vi bära inom oss.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer