GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Årets vårsalong på Himmelsberga tar form

Verksamhetsledaren på Ölands Museum, Himmelsberga, Julius Winberg Sääf, kan aldrig koppla av. Liksom våra ministrar står han ständigt till verksamhetens och allmänhetens förfogande. Men i ett avseende kan han nu koppla av – årets vårsalong är jurybedömd, utställande konstnärer utsedda. Nu återstår ”bara” arbetet att göra det hela till en utställning.
HIMMELSBERGA • Publicerad 27 april 2021
Den elektroniskt sammanträdande juryn som valt ut de föremål som ställs ut i Himmelsbergas Vårsalong bestod av (överst) Mattias Givell och Niklas Asker samt (nederst) Sara Kånåhols och Leo Eriksson.
Den elektroniskt sammanträdande juryn som valt ut de föremål som ställs ut i Himmelsbergas Vårsalong bestod av (överst) Mattias Givell och Niklas Asker samt (nederst) Sara Kånåhols och Leo Eriksson.Foto: Himmelsberga

Julius Winberg Sääf, kan man säga ”bara” när allt det praktiska arbetet med utställningen återstår att göra?

–Tja, vi har ju en viss rutin när det gäller att anordna utställningar här på Himmelsberga. Faktiskt en ganska god rutin. De deltagande konstnärerna få själva se till att komma med sina verk. De flesta kommer personligen eller ordnar transport på något sätt. Och för hängningen av tavlorna och arrangerandet av de andra objekten – det är ju bland annat keramik och textil med – har vi förmånen att i år igen få anlita Marlene Lindmarks kompetens. Hon kan det här med att hänga en utställning. Blir det bra, så är halva vägen till framgång avklarad.

Den andra halvan till framgång, det lär väl vara utställningsföremålen, konsten alltså?!

– Självklart, fast du får ta undan några procent på att Himmelsberga är Himmelsberga. Skämt åsido, vi har fått in ungefär lika många anmälningar som förr om åren, ett 180-tal konstnärer har anmält i snitt 3 till 4 verk. På ungdomssidan är det litet sämre, ett 30-tal anmälda. Jag tror att det har med pandemin att göra med oreda i skolgången och livsföringen. I den allmänna avdelningen har vi kunnat ta emot ungefär en tredjedel av dem som anmält sig, 63 konstnärer med sammanlagt 127 verk. Och vad jag kunde se på juryn så var de nöjda med kvaliteten.

Ja, juryn. Hur såg den ut i år?

–Juryn var som vanligt högkvalificerad, med två från konstsidan och två andra kompetenser. Mattias Givell från Wanås Konst och skulpturpark och Niklas Asker från Malmö representerar konstutövandet. Niklas ställer för övrigt ut på Galleri Svalan på Ängö i Kalmar just nu. De övriga är ölänningar, Sara Kånåhols från kommunens kulturutskott och Leo Eriksson, allkunnig slottsfogde och arkitekt. Juryn har sammanträtt elektroniskt och det verkar ha gått alldeles utmärkt att välja bland de anonymiserade verken.

En målning, ”Vinterlandskap”, olja på duk, av årets ungdomsstipendiat Vilma Andersson, Nybro, i anslutning till Vårsalongen på Himmelsberga. Vilma har varit med i Vårsalongen två gånger förut, 2017 och 2019
En målning, ”Vinterlandskap”, olja på duk, av årets ungdomsstipendiat Vilma Andersson, Nybro, i anslutning till Vårsalongen på Himmelsberga. Vilma har varit med i Vårsalongen två gånger förut, 2017 och 2019Foto: Himmelsberga

Och ungdomssidan, den brukar ni ju måna litet extra om?!

– Ja, ungdomen är ju vår framtid, som det heter. Tjugo ungdomar upp till 25 år valdes ut med sammanlagt 42 verk. Kanske var juryn litet generösare i sin bedömning av ungdomarna, men de som kom med kom inte med på nåder – de förtjänar säkert alla sin plats i utställningen, som förresten är öppen mellan den 13 maj och den 13 juni, det kan du också skriva.

Årets ungdomsstipendiat heter Vilma Andersson och kommer från Nybro.

Anders MarellSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.