unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Antikrundan med trälejon och målad garderobsdörr

På torsdagskvällen var det dags för det första av två program med Antikrundan från Borgholms slott. Tittarna fick bland annat veta mer om konstnären Yrjö Edelmann och veta värdet på ett trälejon skapat av JAG, Johan August Gustafsson.
Knut Knutson blir begeistrad över ett trälejon skapat av Johan August Gustafsson.
Knut Knutson blir begeistrad över ett trälejon skapat av Johan August Gustafsson.
Foto: SVT

Programmet spelades in på Borgholms slott i början av september.

I det första programmet av två från Borgholm – det andra visas den 28 februari – får TV-tittarna bland annat veta värdet på en klocka av samma typ som ”Buzz” Aldrin bar när han var på månen.

En tavla målad av ”Norrlandsmålaren” Helmer Osslund visar sig ha ett betydande värde och en garderobsdörr målad av Yrjö Edelmann bidrar till att tittarna får lära känna konstnären lite bättre i ett tvåminutersinslag.

Mest uppseende väcker en skjorta med ett kulhål som sägs ha burits av Karl XII. Enligt ägaren var det läkaren som behandlade kungen efter att han blivit träffad av en kula på Rügen som behållit skjortan. Men är historien sann? Flera experter kallas in för att studera skjortan.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Experten Knut Knutson blir lyrisk när han värderar ett trälejon av JAG, Johan August Gustafsson, bonden och bildhuggaren från sydöstra Öland.

”Denna självlärde, denna begåvade människa” utropade Knut Knutson.

I programmet fick tittarna också se ett leksaks-lok som tillhört kung Carl XVI Gustaf. Att just en kronprins hade den i sin ägo betyder en del för värdet, visar det sig.

Bland alla värderingar får TV-tittarna också en hel del vackra bilder från Öland och även en kort historielektion om Borgholms slott.

Programmet kan ses på SVT Play för den som missade sändningen på torsdagskvällen.

Läs mer

Brf Badvakten i Borgholm – byggstarten kan anas.

Öland

Rekordlägenheten såld - då är de i mål: ”Bra bit på väg”

Sexton sålda, åtta reserverade – Borgholms exklusivaste byggprojekt med hyresrätter där de största och översta gräver runt åtta miljoner hål i plånboken närmar sig startbeslut.

Campings ägare Anders Jonsson pekar ut platsen där de nya stugorna ska byggas.

Öland

Klart: Då tas första spadtaget på omtvistad stugby

Det har tagit sin tid med nekanden och överklaganden. Men nu ska det första spadtaget på Kapelludden AB:s stugby tas.

Magnus Lagerlöf, Peter Sandwall, Maria Jansén och Örjan Molander med flera träffades på onsdagen för komma närmare en lösning i frågan om ett öländskt historiskt museum.

Öland

Historiskt museum på Öland: ”Ett stort steg på vägen”

Ett historiskt öländskt museum skulle kunna stå färdigt i Ekerum våren 2024. På onsdagen träffades inblandade intressenter för att diskutera förutsättningarna.

P17-landslaget kommer till Öland, bilden är från en match 2012 mot Slovakien.

Sport

Klart: Hit kommer fotbollslandslaget

"Hemlig ort” – nu vet vi: ”Klart de väljer Sveriges bästa träningsanläggning för fotboll!”

Lektor Ludvig Papmehl-Dufay leder studentgrävningarna i Gamla Skogsby och Lina Drott (i mitten) ansvarar för kommunikation och information.

Öland

Spännande – hur stort är järnåldershuset?

När Linnéuniversitetet började med utgrävningarna vid järnåldersgården i Gamla Skogsby för ett år sedan trodde man att det var en byggnad på 8x8 meter. Nu har man fått andra besked.

Höstmys i Borgholm

Öland

Höstmys i Borgholm

Ett höstpyntat Borgholm med halmbalar och pumpor och lite musik i gathörnen är vad som väntar den som är där den sista helgen i september.