Kultur o nöje

Tredje boken har landat på Öland

Öland Artikeln publicerades
Med spänd förväntan öppnar Tove Folkesson den nya boken Ölandssången, där hon sitter på sitt favoritcafé Nya Conditoriet i Borgholm.
Foto:Maria Wiell
Med spänd förväntan öppnar Tove Folkesson den nya boken Ölandssången, där hon sitter på sitt favoritcafé Nya Conditoriet i Borgholm.

– Det finns delar av mig själv i alla personer i böckerna.

Det säger Tove Folkesson efter att ha kommit ut med …Ölandssången som är hennes tredje bok.

I åtta år har Tove Folkesson skrivit om tjejerna som i första boken var tonåringar i Kalmar men så småningom växte till sig och där någon av dem flyttade över sundet för att i den tredje boken ha bosatt sig på Öland.

– Skrivandet har varit en process för mig själv och det finns delar av mig själv i alla personerna, men det är ingen självbiografi. Däremot finns det naturligtvis hela tiden impulser från mitt eget liv i berättelserna.

Det dröjer några veckor innan den nya boken kommer ut men redan nu är Tove inbokad för intervjuer i såväl tidningar som radio och tv, där hon medverkar i kulturprogrammet Babel på söndagkväll.

– Det känns väldigt uppmuntrande med den uppskattning jag får för mina böcker. Jag har ett behov av att uttrycka mig, det har jag alltid haft och när jag förstår att det uppskattas blir det ännu roligare.

Hon skriver inte bara romaner utan även poesi och låttexter. I sommar håller hon dessutom i en skrivarkurs på Capellagården tillsammans med poeten Bob Hansson.

Sedan ett knappt år bor Tove i Gärdslösa tillsammans med sin sambo. Det är trakter som hon känner sedan hon var riktigt liten då hon hälsade på sin mormor varje sommar.

– Jag mår så bra här, det är stilla och äkta på ett sätt som det aldrig blir i Stockholm. Ibland kan jag förstå att människor här ser något helt annat än det jag kan uppfatta som inte har lärt mig leva med naturen. Det gör mig nyfiken, vad ser de egentligen?

Tove berättar att den senaste boken är väldigt annorlunda än de tidigare genom att vara mer stillsam, mer lyrisk och tar sitt urprung i hennes barndomsparadis.

– För de flesta av oss har väl barndomens somrar lite granna av paradis över sig, visst är det väl så?

Hon är nyfiken på var hon kommer ifrån och längtar efter att förstå var hon hör hemma. Var hennes plats i det stora sammanhanget finns. I det sökandet har hon hjälp av sin mormor.

Delar av den nya boken, Ölandssången, har sitt ursprung rent fysiskt i Borgholm där Tove har suttit på Nya Conditoriet och skrivit på sin laptop. Och samtidigt som boken har vuxit fram har hon skrivit manus till en film baserad på den första boken i serien, Kalmars Jägarinnor. Ett manus som nu ligger hos Filminstitutet för vidare produktion.

– Det har varit väldigt annorlunda att skriva manus till en film, jag tycker att det har varit lättare eftersom berättelsen måste komprimeras mycket mer än boken.