Kultur & nöje

"Uppbrott" tema för litterärt samtal i prästgård

Gärdslösa Artikeln publicerades
Pehr Olov Pehrsson, Ingrid Nettervik, Eva Johansson och Leif Stille framför prästgårdens valnötsträd.
Foto:Maria Wiell
Pehr Olov Pehrsson, Ingrid Nettervik, Eva Johansson och Leif Stille framför prästgårdens valnötsträd.

Den litterära dagen i Gärdslösa har blivit tradition den tredje torsdagen i juli varje år. I år fick de tre öländska litterära sällskapen besök av ett fjärde, detta från Småland.

De tre litterära sällskapen på Öland vårdar minnet över Erik Johan Stagnelius, Anna Rydstedt och Margit Friberg. Sällskap som har ett par hundra entusiastiska medlemmar vardera. Ett antal av dem kommer varje år till Gärdslösa prästgård för att lyssna till korta föredrag och samtala omkring ett särskilt tema, i år "Uppbrott".

Pehr Olov Pehrsson från Anna Rydstedt-sällskapet, Eva Johansson från Margit Friberg-sällskapet och Leif Stille med utgångspunkt i Stagnelius författarskap delade med sig av tankar om Uppbrott utifrån respektive författare. Samma tema, men med helt olika infallsvinklar som på ett bra sätt kompletterade varandra.

Ett långt större sällskap var i år på besök, nämligen Vilhelm Moberg-sällskapet som samlar omkring 2 000 medlemmar över landet. Dess ordförande Ingrid Nettervik berättade om Mobergs kända roman "Raskens" som skrevs i trakterna av Persnäs för 90 år sedan.