Nyheter

Vem var Rugajev?

Nyheter • Publicerad 2 januari 2008

Vem var ölänningen Nikolaj Rugajev som sköts i Sovjet?

DN-journalisten Kaa Eneberg gav på hösten år 2000 ut sin första bok om de svenskar som på 20- och 30-talet flyttade till Sovjetunionen, som de trodde var det nya arbetarparadiset på jorden men de hamnade istället i ett veritabelt helvete. I den första boken förekom uppgifter om en ölänning, som också begav sig till Sovjet på 30-talet.

I samband med den första boken efterlyste Ölandsbladet uppgifter om denne ölänning, men det gav inga som helst napp. I den efterföljande boken, Förnekelsens barn - svenskarna som drog österut, finns ölänningen med i personregistret igen, men ganska kortfattat. På nätuppslagsboken Wikipedia finns följande faktauppgifter:

”Rugajev, Nikolaj Nikolajevitj föddes på Öland 1905 som rysk medborgare. Jordbruksarbetare, som arresterade, dömdes och avrättades under tiden 1-22 augusti 1937. Hans brott var mot sovjetiska brottsbalken § 58:7 Skadlig verksamhet som drabbar handel eller produktion och § 58:10 Kontrarevolutionär propaganda och agitation mot Sovjetunionen, även spridning, produktion och innehav av sådant material.

Hans ryskklingande namn kan vara en förryskning av ett svenskt namn.”

 

Vem var nu denne ölänning som gick detta hemska öde till möte i NKVD:s källare i Leningrad.

Vid den efterlysning som Ölandsbladet gjorde år 2000 förekom uppgiften att Rugajev skulle vara från Degerhamn, men det är högst osäkert.

Ölänningarna brukar hålla reda på varandra så det är lite märkligt att det inte skall gå att spåra Rugajev.

Han behöver ju i och för sig inte ha talat om för omgivningen att han begav sig till Sovjet, kanske sade han att han skulle flytta till Finland eller Baltikum. Han bör dock ha varit en övertygad kommunist som uppriktigt och ärligt trodde på att ett bättre land hade skapats för de stora, utsugna massorna. Vilken besvikelse och chock det blev när svenskarna kom dit - de kom till ett land som genom kommunismen hade kastas in i hunger och kaos, det var ett klassamhälle som kapitalistiska länder aldrig sett maken till och ett utsugarsamhälle som var tio resor värre än den hemskaste kapitalism - kommunistpamparna handlade godsaker i särskilda affärer - det enkla folket, arbetarna, svalt.

De svenskar som lyckades ta sig ut ur det sovjetiska dödslägret vågade aldrig berätta om sina hemska minnen offentligt - då hämnades de svenska kommunisterna på dem och anklagade vittnena för lögn, förtal och spioneri. Detta är ett svart kapitel i den svenska kommunismens historia och för detta har Lars Ohly aldrig bett om ursäkt. Bara mumlat lite.

 

Den stora utreseperioden för svenskarna var åren 1930-35; de flesta lockades iväg av sina drömmar om ett bättre och rättvisare liv. Det svenska kommunistpartiet falskmålade i rosenrött, och det drev iväg många, särskilt från det röda Norrbotten, men det var övertygade kommunister från hela landet som gav sig av och som sedan försvann i Stalins paranoida utrensningar med början år 1936.

När ölänningen Rugajev avrättades var han i blomman av sin mannaålder, han var blott 32 år - vad tänkte han på de sista sekunderna innan skottet avlossades -såg han de blommande Ölandsängarna framför sig - allt det han lämnat, mor och far...

Vem var Rugajev?

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.