Nyheter

Som gamla tiders television...

Nyheter • Publicerad 22 december 2007

KRÖNIKAN

Man kände sig som ”himma” igen. Som halvdansk, uppvuxen i Skåne alltså, var jag i unga år lika van att se dansk som svensk TV. Men efter att under de senaste 25 åren bott på andra håll i landet, huvuddelen av dem här på Öland och i Borgholm, är dansk TV ett minne blott. Ända tills onsdagskvällen, alltså...

Högtrycket medförde att TV-bilderna ömsom helt försvann, ömsom var kristallklara. Jag gjorde en ominstallering av TV-boxen – och plötsligt dök en rad nya kanaler upp i tablån. Bland dem tre danska kanaler. Lite förvånande, men inte desto mindre kul att se TV-avisens väderrapport direkt från Rådhusplatsen i den danska huvudstaden. Jag kunde också beskåda ett avsnitt ur ”Morden i Midsomer” som DR1 sände denna kväll. Lite text-tv-nyheter från den danska horisonten hann jag också med. Men Sveriges Televisions kanaler kunde man inte se överhuvudtaget.

* * *

Problemen med TV-tittandet fortsatte på torsdagsmorgonen. Jag gjorde en ominstallation och de danska kanalerna försvann ur tablån och det verkade okej. Men icke så. Med fem minuter kvar av julkalendern var det svart i rutan för SVT 1. Så hela dagen fick barnen och jag gå i okunskap om hur avsnittet slutade för den infångade tomtenissan. Däremot gick det hur bra som helst att se exempelvis TV3. Men vad hjälper det.

Digital TV är nog bra på sitt sätt, med bland annat möjlighet till fler kanaler. Men innan den digitala revolutionen kunde man i vart fall se alla program, även om det med analoga sändningar ibland blev sämre bild och ljud. I den digitala världen är det enkelt: antingen bra bild eller ingen bild alls.

På Teracom skriver man följande i ett pressmeddelande: ”Just nu är det kraftiga atmosfäriska störningar i stora delar av södra Sverige. Problemen uppstod under onsdagen och beror på det högtryck som ligger över Sverige för tillfället. Den här typen av fenomen kan uppstå vid extrema väderleksförhållanden och i vissa fall orsaka störningar för TV-tittare och radiolyssnare.”

* * *

Skulle tro att Teracom ber en stilla bön att vädret stabiliserar sig till julfirandet. Om TV-rutan släcks under Kalle Anka, då är julfriden fjärran för Teracoms växel... Ett litet ”julrim” kan kanske vara på sin plats:

Vi har inget val, framtiden är digital.

När TV-döden är total, och vi ropar ”skandal”.

Så kommer vi ihåg, den gamla goda tiden.

Sändningen var analog, och inne rådde friden.

KENTH JÖNSSON

Läs även:Högtryck ger ”lågtryck” för TV-sändningarna

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.