Skördefestminnen
KRÖNIKA
Strax innan Ölands Skördefest drar igång är det alltid ett livligt ringande i vår telefon – det är släktingar och gamla kompisar som hör av sig och undrar om vi har en sovplats ledig för de hade nu tänkt sig att åka till Ölands Skördefest, som de tycker är en riktig ljuspunkt i höstmörkret.
Andra har hört så mycket talas om den och hur trevligt det är och vad livat det går till så nu måste de också komma till Öland. Vi kan ha upp mot tio släktingar i huset på torsdagen, systrar, kusiner, gamla studiekamrater som kommer med nya fruar/män vart år så man bliver alldeles mållös inför hur de kan hinna med alla dessa relationer. Den förra var ju så mysig, varför har du gjort dig av med henne/honom? Åh, dessa rastlösa storstadsmänniskor. Vi på landet är lite mer trögflörtade verkar det som och vi håller fast vid det som är gammalt och vant, så länge det går.
Den stora höjdpunkten är alltid Konstnatten och då brukar det intensivt diskuteras vart man skall åka - ty vem har de häftigaste ljusinstallationerna i år? Sandby hade det förra året, kanske i år också?
Inför konstnatten laddas det med kaffe och smörgåsar i en korg och en liten snaps för dem som inte kör; det kan vara rejält kallt så snapsen sitter fint; man må ha med extratröja och handskar skadar heller inte.
Obligatoriska stoppar är Eriksöre bygata, Ölandsmesden, Mörbylånga torg och så många konstnärer man bara kan hinna med innan ögonen faller ihop. Trångt, javisst, men vad gör det. I trafiken är det bara vänligt trots trängseln och alla har tagit med sig sitt bästa humör och parkeringstålamod, någon bil får en repa i lacken för man ser ju inget, ah, strunt i det. Har man tur spelar månljus och stjärnor över Alvaret vid färden söderut mot Ölands södra udde. Man åker som i en säck av svart sammet.
* * *
Hur mycket pengar lägger då besökarna ut under Skördefestdagarna? Det talas om 90 miljoner kronor, ibland 150 miljoner och någon gång har jag hört 190 miljoner; sanningen är väl att ingen vet. Men det är fantastiska siffror vilken nivå det än är. Högskolans ekonomer i Kalmar är på gång med en mätning av Skördefestens effekter.
En av mina vänner är konstnär på södra Öland och hon berättar för mig att Ölands Skördefest ger henne 50 procent av årsinkomsten och hon är helt beroende av Skördefestdagarna – hon har fått en mycket bättre ekonomi de senaste åren, har kunnat köpa sig en begagnad bil och ni ska veta att för en fattig Ölandskonstnär är en summa på 30 000 kronor rena förmögenheten, den håller henne flytande hela året.
En hotell- och restaurangägare vittnar om Ölands Skördefest:
– De tre dagarna är mina bästa på hela året. Skördefesten slår den mest intensiva juliveckan.
En handlare som säljer avancerat konsthantverk i butik:
– Skördefestdagarna slår dagarna före jul omsättningsmässigt. Skördefesten får inte slarvas bort.
Eriksöre bygata har 18 000 besökare - det är ju helt otroligt och därför säger jag det det igen: Eriksöre bygata har 18 000 besökare.
* * *
För mig och min familj har Skördefestdagarna blivit ett tillfälle till fest och gamman med släkt och vänner. Men det bästa med Skördefesten ändå är att den inte kostar mer än vad man själv vill ge ut; det mesta är ju gratis att titta på. ”The best things in life are free.”
När den första Ölands Skördefest var över, det var väl år 1997, stod jag på söndagen med en av initiativtagarna på Borgholms torg, Rolf Attoff. (Den andre initiativtagaren var Sven Ekberg, men han var inte med vid det här tillfället).
– Ja, du Rolf, blev det egentligen så lyckat det här?
– Vad säger du, svarade Rolf. Det blev ju braksucce´.
Nåja, 1997 överdrev han nog lite, men nu kan vi säga:
– Ölands Skördefest blev en braksuccé och vi ska se till att succén fortsätter.