Annons
Kalmar

Flygplatsen räknar med stor förlust: ”Måste ha tillbaka trafiken”

Kalmar Öland Airport ser ut att gå mot ett underskott på ungefär 20 miljoner kronor.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 8 oktober 2023
Ronny Lindberg, vd Kalmar Öland Airport.
Ronny Lindberg, vd Kalmar Öland Airport.Foto: Linus Gunnarsson

För fyra månader sedan kom chockbeskedet. SAS skulle avveckla trafiken mellan Kalmar Öland Airport och Stockholm Arlanda. Orsaken till avvecklingen sades bero på dålig lönsamhet på linjen.

Det är ett tungt avbräck för Kalmar Öland Airport som ser ut att göra en förlust på runt 20 miljoner kronor i år, det rapporterar Barometern.

Annons

Flygplatsbolagets vd, Ronny Lindberg, berättar för tidningen att kriget i Ukraina, svag svensk krona och inflation påverkar flygtrafiken i Sverige, vilket missgynnar förutsättningar att få ihop en lönsamhet på linjer likt den mellan Kalmar och Stockholm. Färre avgångar och resenärer blir en kostsam historia för flygplatsens resultat för år 2023.

– Vi landar väl på 110 000 resenärer i år i stället för de 240 000 som vi hade före pandemin. Det är klart att det påverkar vår ekonomi. Prognosen är att vi går mot ett underskott på ungefär 20 miljoner kronor. Vi har eget kapital som vi kommer att använda för att reda ut den här situationen. Bolaget är starkt men vi måste ha tillbaka trafiken för vi ska leva på intäkterna, säger Ronny Lindberg till tidningen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons