Vindkraften kostar miljarder i subventioner

Insändare • Publicerad 8 mars 2013

Olof Karlsson VD för Ölandsvind AB hävdar att vindkraften är lönsam för staten och skattebetalarna i sitt genmäle på min debattartikel, där jag hävdar motsatsen. Inte något av mina påståenden om elcertifikat, fastighetskatt eller energiskatt är felaktiga. Den viktigaste frågan svarar däremot inte Olof Karlsson på! Behöver vi mer vindkraft och vilken fossilbaserad elproduktion skall ersättas med vindkraft i Sverige.

Det är ett tvivelaktigt argument från Olof Karlsson då han säger att momsen på elcertifikatavgiften inbringar 1 miljard till statskassan. I själva verket är det ju ännu en skatt för elkonsumenterna p.g.a. de införda subventionerna.

Elcertifikaten gav vindkraftsägarna ett tillskott på ca 1,4 miljarder kronor under 2012. För 2013 beräknas elcertifikaten till närmare 2 miljarder kronor. Det är elkonsumenterna som får betala detta i slutändan på sin elräkning, plus 1 miljard kronor i moms.

På samma sätt som Olof Karlsson resonerar om kärnkraften kan man hävda att vindkraften heller inte är fossilfri om man inräknar produktion, installation och underhåll av vindkraftverken. Ett exempel är den havsbaserade vindkraftparken vid Kårehamn där ett stort antal fartyg, med stora koldioxidutsläpp ingår vid byggandet men som sedan även kommer krävas för underhåll av vindkraftsparken till havs.

Som VD för Ölandsvind AB är Olof Karlsson givetvis ”part i målet” och försvarar alla subventioner. Dessutom blandar han äpplen och päron när han hävdar att vindkraften bidragit med ett 10 öre/kwh lägre elpris. Det lägre elpriset beror till största delen på god tillgång av baskraft, genom stor nederbörd och därmed gott om vatten i kraftverksdammarna, samt hög utnyttjandegrad vid våra kärnkraftverk i kombination med rådande lågkonjunktur.

Olof Karlsson berör dock inte med ett enda ord den mycket låga fastighetsskatten på vindkraftverk i jämförelse med vattenkraftverk. Detta problem har organisationen Svensk Energi uppvaktat Skatteutskottet om i riksdagen för att få till en förändring. Skillnaden är ca 8 öre/kwh lägre för vindkraft i förhållande till vattenkraft, med 2012 års vindkraftsproduktion på 7 TWh motsvarar det 560 miljoner kronor/år i ”subvention” för vindkraftsägarna.

Den skattebefrielse av energiskatt (29 öre/kwh) som kommuner, landsting, fastighetsbolag med flera kan erhålla om de äger vindkraftverk avfärdar Olof Karlsson som liten. Allting är relativt. För ett vindkraftverk på 2MW med en produktion på ca 5500000 kwh/år innebär denna skattesubvention ca 1,6 miljoner kronor/år, på ett enda vindkraftverk. Enligt vindkraftsbolaget O2 har redan 45 kommuner satsat på egna vindkraftverk och många fler är på god väg. Det sannolika är att skattebortfallet kommer växa till hundratals miljoner årligen, om det inte redan idag nått dessa nivåer.  Det kallar jag inte för ”små volymer”.

Att vindkraften med dess subventioner inte skulle innebära en ökad kostnad för konsumenterna och staten är ett minst sagt märkligt påstående från Olof Karlsson.

Thoralf Alfsson

Riksdagsledamot (SD)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.