Vildsvin på Öland

Insändare • Publicerad 4 november 2009

Svar på Dagens ris från ”Naturvän”

I tisdagens tidning fördömde du jägare som bedriver olaglig jakt på vildsvin. Eftersom flera observationer av gris förekommit på norra Öland kände vi att vi var tvungna att göra något omgående. När grisarna väl fått fäste så kommer vi aldrig klara av att hålla stammen på en rimlig nivå. Vi gick därför ut med en rekommendation att vara vaksam i samband med majsskörden. Vi skrev även att det var lämpligt med passkyttar som var beredda om det skulle dyka upp vildsvin. Vi såg inte det som jakt med fordon utan som jakt i samband med skörd. Om det nu är olagligt så är det lika olagligt att transportera och plantera ut vildsvin utan tillstånd! Det är nämligen troligen så det gått till enligt rykten.

Ditt påhopp om att den vanliga julskinkan skulle vara full med antibiotika och andra farliga medel är en allvarlig anklagelse. Vi vet exakt vad vi stoppar i våra grisar och de kommer inte åt några farliga ämnen. Det finns krav på både foder och veterinärbesikning i samband med slakt. Vad vildsvinen däremot hittar och stoppar i sig har vi ingen kontroll på, de är allätare!

Angående böndernas EU-bidrag så är det en ersättning för att upprätthålla den biologiska mångfalden samt kompensation för låga producent och konsumentpriser på livsmedel.

Vildsvinen berikar inte den öländska faunan, det var vi överens om på vildsvinsmötet i Källa i onsdags. De drabbar alla med förstörda grödor, uppgävda tomter, fotbollsplaner, golfbanor etc. Enligt statistik från fastlandet kommer även trafikolyckorna med vilt att öka också markant. Öland kommer att tappa i värde och det drabbar alla!

Roger Nilsson ordf

LRFs kommungrupp

Borgholm

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.