Vi vill bli bemötta med respekt

Insändare • Publicerad 22 november 2013

Kritiken mot rektor Ylva Gustavssons har gjort en kovändning. Vi ifrågasätter rektorns bemötande och genom en anmälan, om sin arbetssituation, får Ylva det att se ut som att vi föräldrar kritiserar ett helt arbetslags arbete. Det är tråkigt och vi förstår att lärarna mår dåligt över detta. Därför vill vi förtydliga vissa saker.

Vi vill med detta inte få igång någon pajkastning oss föräldrar emellan. Vi har olika upplevelser men samma mål - att våra barn ska få bästa tänkbara förutsättningar för en bra skolgång och start på livet. Och att alla barn ska ha samma utgångslägen att uppnå målen.

Frågor som vi föräldrar funderar över, förhållanden som vi önskar att lärarna kanske ändrar eller ämnen vi bara vill dryfta, diskuterar vi med respektive lärare när det behovet uppstår!

Vi ser våra synpunkter och frågor som en del av det samarbete och samverkan skolan och hemmen behöver för att kunna utveckla skolans innehåll och för att för att ge eleverna de bästa förutsättningarna för att nå målen. I förhållandet till lärarna ger vi både ris och ros. Dialogen förälder-lärare fungerar oftast bra.

Det är när dialogen blir till förälder-rektor som problemen uppstår. Då vänds, en från vår sida tänkt, ömsesidig diskussion till att vi ifrågasätter och angriper. Det är då vi föräldrar går från någon som tillsammans med skolan har ett gemensamt ansvar för barnens skolgång till att vara krävande föräldrar.

Det vi har kritiserat är just organiseringen att ge alla elever samma möjligheter att nå kunskapsmålen, de förutsättningar lärare ges för att kunna ordna vettiga scheman åt våra barn, ledningens informationsinnehåll, hur ledningen framför information, de så kallade svar vi får och de svar vi inte får av ledningen, Och så framför allt de respektlösa, nonchalanta och otrevliga sätt rektorn bemöter oss med.

Vi vet vem det är som är rektor och att det betyder att hon bestämmer. Men med rektorskapet följer också ansvar. På skolans hemsida kan vi bland annat läsa att skolan arbetar för att alla ska visa respekt för varandra, att alla ska inflytande och att alla ska visa ansvar. I det ser vi att vi kan förvänta oss ett respektfullt bemötande och svar på frågor från rektorn.

Vi ser fram emot föräldramötet där kan få ta upp det här med rektorn under ordnade former.

Föräldrar i årskurs 5

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.