Vi tar ansvar för ekonomin i kommunen!

Insändare • Publicerad 26 augusti 2013

Kommunstyrelsen i Mörbylånga kommun har nu gett sitt förslag till kommunfullmäktige hur man vill hantera skolutbyggnaden i Färjestaden. S, C, V och MP har tillsammans uppfattningen att det ska byggas en ny F-6-skola i kommunal regi på den mark som ligger i direkt anslutning till Färjehallen.

Vi moderater har en annan uppfattning.

Vi vet att en kommunal skola för minst 150 elever (förmodligen 200 elever) kommer att kosta minst 30 miljoner kronor. Med tanke på hur ansträngd ekonomin är i kommunen kommer denna summa att behöva finansieras genom lån. Om vi ska belasta den kommunala ekonomin med ytterligare lån menar vi att pengarna i så fall ska gå till den så nödvändiga utbyggnaden av vatten och avlopp i kommunen. MEN det går att göra en VA-utbyggnad och samtidigt få en ny F-6-skola på plats i Färjestaden till hösten 2015. Genom att istället låta en friskola starta upp sin verksamhet får kommunen både ett alternativ till den kommunala skolan på F-6-nivå samtidigt som den kommunala ekonomin inte blir lika ansträngd. Vi moderater menar att vi på så sätt får en given vinn-vinn-situation då vi äntligen kan påbörja utbyggnaden av VA – inte minst på östra sidan av vår kommun.

Vi vill också vara tydliga med att vi känner oss mycket stolta över våra kommunala förskolor och skolor, men vi tror att dessa kan bli ännu bättre av den konkurrenssituation som blir med friförskolealternativ och friskolealternativ.

Vi beklagar djupt att vi i Kommunstyrelsen inte har fått gehör för dessa idéer, men har goda förhoppningar att flera politiker ska ta sitt förnuft till fånga när så slutgiltigt beslut ska tas i kommunfullmäktige den 24 september. Vi ser fram emot att få en livlig debatt i ämnet då beslutet är av mycket stor vikt för kommunens totala ekonomi såväl som för utvecklingen i densamma. Vi tror på valmöjligheter för våra elever, vi tror på ekonomiskt ansvarstagande och vi tror på att vår kommun har en ljus och spännande framtid att gå till mötes. S, C, V och MP:s förslag går inte i linje med det.

Moderata ledamöter i kommunstyrelsen:

Kent Ingvarsson

Günter Ruchatz

Eva Folkesdotter Paradis

Sven Stenson

Agneta Stjärnlöf

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.