Annons

Vi och de eller vi tillsammans Delårsboende är en resurs

Insändare • Publicerad 16 april 2012

I Borgholms kommun finns det drygt sex tusen fritidshus som genererar ett stort antal delårsboende. Det finns olika uppfattningar om hur våra invånare ser på delårsboende i vår kommun. En del väljer att se delårsboende som en belastning men de flesta hoppas vi ser dem som en oerhört kraftig och viktig resurs för tillväxt och utveckling av vår kommun.

Idag betalar delårsboende fastighetsavgift direkt till vår kommun för sina fritidshus och Borgholms kommun anses som en av de största vinnarna med detta system i Sverige. Dessutom tillhör gruppen de mest lojala kunderna för våra näringsidkare inom handel, hantverk och servicesektorn. Delårsboende möjliggör på det sättet tillsammans med insatser och uppoffringar från våra företag att vi bibehåller det höga serviceutbudet året runt.

Annons

Fem kommuner i norra Bohuslän har gjort en omfattande studie tillsammans med Tillväxtverket och Umeå universitet om delårsboende som resurs för tillväxt och utveckling. Man har sammanställt deras kompetenser och erfarenheter samt kartlagt på vilket sätt de kan bidra med idéer för det lokala utvecklingsarbetet. Av undersökningen har framgått att de delårsboendes kunnande, nätverk och omvärldsperspektiv är viktiga faktorer för en framgångsrik utveckling i kommunerna.

Det finns även i vår kommun konkreta exempel på framgångsrika sammansättningar av nätverk mellan delårsboende och lokala krafter. Ett sådant exempel är verksamheten inom ÖlandsOperan som grundades för några år sedan. Då skapades en mötesplats där man samlade delårsboende och lokala initiativtagare verksamma inom kultursektorn. Med deras samlade kraft och kompetens genomfördes ÖlandsOperan under några år med framgång. Utan vetskap om varandra skulle man aldrig kunna förverkliga detta evenemang vilket tydligt visar styrkan i samarbete och vikten av att underlätta för nätverk att uppstå.

Vi socialdemokrater vill att kommunen ökar kommunikationen och dialogen med delårsboende så att kunskapen om deras behov, intressen, idéer och önskemål ökar. Det är en dold resurs som bör tas vara på. I ett första steg ska vi verka för att genomföra en liknande studie som den i norra Bohuslän. Med denna som grund tar vi fram förslag till framtida utvecklingsarbete. Om vi som kommun visar tillräckligt intresse för delårsboende så kan vi få fler att känna ansvar och motivation för att delta aktivt i samhälls- och näringslivsutvecklingen. De blir ännu bättre ambassadörer för vår kommun vilket kan öka intresset för oss och på sikt ge en ökad inflyttning och vända befolkningstrenden. Självklart utgörs kommunens viktigaste resurs av permanentboende men tillsammans med delårsboende skapas mer värde för alla i vår kommun.

Ilko Corkovic (S)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons