Vi är många som säger ja till projektet i Societetsparken

Insändare • Publicerad 27 juli 2012

Borgholm har obönhörligen trillat långt ner på listan över Sveriges trevligaste och mest attraktiva sommarstäder. Utbudet och kvaliteten har utarmats samtidigt som många kommuner runt om i landet gjort framgångsrika satsningar på sommarturism.  Större investeringar inne i Borgholms stad som syftar till att främja och välkomna kräsna turister är få.

Mot den bakgrunden är det tråkigt att se den sorgliga opinion som väckts mot den planerade restaurangen i Societetsparken i Borgholm.

Borgholms problem är inte att vi har för många restauranger eller för få grönområden. Det är däremot ett problem, och ett hot mot stadens framtid, att inga investeringar görs för att främja kommunens viktigaste tillgång; sommarturismen. Det finns naturligtvis ett stort antal duktiga, långsiktiga, seriösa och hårt arbetande näringsidkare i Borgholm men tyvärr präglas stadsbilen av ett näringsliv där ägarna endast är ute efter snabba vinster till minsta möjliga insats och risk.

För att bryta denna trend krävs eldsjälar, riskvilligt kapital och en kommunledning som har en öppen inställning och förstår marknadens villkor. Det ligger naturligtvis risker i förändringar, men det ligger ännu större risker i blind konservatism.

Kommunen har ett viktigt uppdrag i att kritiskt granska de som vill investera och att säkra att ny bebyggelse smälter in stadsmiljön. Men det är också kommunens uppgift att stötta nysatsningar och bygga för framtiden.

En sommarstad kräver ett rikt och varierande nöjesutbud.  När det nu finns krafter som tror på Borgholm och vill satsa långsiktigt bör vi välkomna detta.

Jag vill önska risktagarna och entreprenörerna bakom projektet i Societetsparken lycka till. Låt inte riskaversion, olyckskorpar och bakåtsträvare ta lusten ur era visioner. Vi är många som säger ja istället för nej.

Svante Ekberg

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.