Våga utveckling – ja till Öland en kommun

Insändare • Publicerad 30 maj 2009

Mindre kommuner måste slå sig samman inför framtiden för att klara sina åtaganden gentemot invånarna. Borgholm och Mörbylånga är små kommuner. De kommer inte klara av sina ekonomier annars. Till exempel växer andelen äldre som behöver vård och omsorg nu när 40-talisterna börjat bli gamla. Samtidigt minskar den yrkesverksamma unga grupp i antal som ska ro hem skatteintäkterna. Öland en kommun skulle klara sina åtaganden, utveckling och sin ekonomi bättre genom en sammanslagning.

Öland en kommun handlar inte om var kommunhuset skall ligga eller vilken kommun som har mest i skattekistan utan om ett helt nytt kommunkoncept. Det handlar inte om sådana småttiga prestigefrågor som att politiker och tjänstemän kan förlora sina positioner eller om södra eller norra ön blir förfördelad. (”Förändring av första ordningen”)

Nu handlar det om förnyelse, tänka annorlunda och blicka framåt i det moderna samhällets möjligheter med vidgade perspektiv. Vi lever inte längre i bysamfund eller Rutåkra och Randåkra (saga av Elsa Beskow)

Idag med IT-teknik förlorar kommunhusen sin betydelse.

Man mailar sina blanketter och ansökningar och få traskar upp på kommunkontoret på samma sätt som förr. De olika förvaltningarna kan spridas över ön. Redan nu ligger tex Mörbylångas socialförvaltning i hög grad i Färjestaden och ett samarbete runt ledningen av andra enheter pågår redan allt i syfte att rationalisera och ge alla en bättre kommunal service. Politiska möten förläggs till bygdegårdarna enligt rullande schema. Ingen ö-del bli därmed utan närkontakt med politikerna.

Halvera politikergruppen och välj in starka krafter. Halvera förvaltningarna och stärk kompetensen genom att utlysa alla tjänster. Det är sådant som ständigt sker i myndigheter och inom företag i landet så varför inte i en kommun?(”Förändring av andra ordningen”)

I min föreställningsvärld kan jag se ett starkt Turistcentrum i Borgholm med internationell förankring, I Färjestaden ett Kulturens Hus av sällan skådat slag och på södra ön med Världsarvets förutsättningar ett centrum för miljöfrågor och energihushållning. En borgmästare vore inte dumt heller som väljs genom personval och där Borgholms slott får vara representationscentrum!

Margaretha Lööf-Johanson

(s) Mörbylånga

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.