Annons

Varför donera till Himmelsberga?

Insändare • Publicerad 16 april 2012

När jag började min konstnärsbana för  20 år sedan var en utställning på Himmelsberga en dröm. Endast kända konstnärer ställde ut där.

Jag sökte flera gånger men blev aldrig antagen. Denna ’dröm’ kan idag gå i uppfyllelse för vem som helst.

Annons

Tack för inbjudan, men varför ska vi hårt arbetande konstnärer betala en verksamhet som inte bär sig?  Varför erbjuder ni inte något i gengäld?

Jag ställde mig först tveksam att donera till en ’konkurrerande’ verksamhet när jag kan sälja själv. Öland är en fantastisk arena för kultur och all verksamhet blir konkurrensutsatt. Vi ’slåss’ alla om samma pengar, överflödet när hyra, mat och amorteringar är betalda. Endast köparens smak avgör var han öppnar plånboken.

Vad  kommer det in för ’konstverk’?  förmodligen från privatpersoner  och hobbymålare.  Detta ger läge kvalitet på utställningen och missgynnar aktören på sikt. Konstintresserade är kunniga. De som kommer utomsoknes tycker detta är ett lokalt spektakel och väljer andra resmål, som konstnärernas egna ateljeér. Jag blir en vinnare om jag inte skänker en tavla.

Himmelsberga bör enligt min åsikt försöka återta sin gamla status och renomé.  Detta gynnar även mig i min verksamhet, oftast åker folk runt på ön när de har tagit sig över bron.  Något måste göras, det tar årtionden att bygga upp ett varumärke, men endast veckor att rasera den. Snart är varumärket ett minne blott.

(Tidningen har tidigare tagit upp hur verksamheten har fungerat, så jag avstår från detta.)

Som jag ser det väljer Himmelsberga motsatsen,  målningar av ’grannens tös’ ger inga stora intäkter. De som ger bud  är personer som känner, är släkt med, eller mormor till ’konstnären’. En klubb för inbördes beundran.

Tänk i nya banor, appellera nya målgrupper, mer liv, mer happenings, mer öppet, mer verksamhet, mer hembygd, mer Öland! museet heter så. Idag räcker det inte med bullar,  souvernirshop, konst och hantverk. Allt detta finns redan i varenda buske på ön. Det gäller att sticka ut!  Jag har massor av idéer och står gärna till förfogande gratis. Jag har tidigare jobbat med liknande frågor.

Jag kan slutligen tänka mig att donera en tavla för min skull, försöka uppfylla min gamla dröm, att ha ställt ut på Himmelsberga Museum.

Kvarstår bara ett hinder, någon ska bedömma om tavlan ’kvalar in’.

Timo Horne

Annons

egenföretagare

och konstnär

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons