Välkomna förslag

Insändare • Publicerad 24 september 2012

Tack Kjell Wilhelm för en positiv insändare. Jag välkomnar fler goda idéer och förslag. Just det du föreslår i din insändare den 20/9 beslutades redan i våras när resultatet av förstudien redovisades. Vi presenterade Kulinariska akademin på en presskonferens den 18/9.

Kalmarsunds Gymnasieförbund tillsammans med Regionförbundet i Kalmar län och Borgholms kommun gör nu en storsatsning på utbildning- inspiration och utveckling på Matlandskapet Öland med Ölands Gymnasium i centrum. Två nya akademier bildas med nationell status. Den Kulinariska Akademin och Besöksakademin.

Tre ansökningar om yrkeshögskoleutbildningar har lämnats in. Inriktningen på ansökningarna är Gastronomisk kock, Restaurangchef, Ekologisk odling samt  Destinations- och Eventutveckling.

Fokus på det gemensamma projektet är att ge möjlighet till ökad kompetens och tillgång på arbetskraft på Öland och i regionen, stärka profileringen på Ölands Gymnasium samt förstärka  och bidra till positiv utveckling inom näringslivet i regionen. Den Kulinariska akademin skall vara ett kunskapscentrum för Gastronomi, Mathantverk & Primärproduktion. Öppna inspirationsföreläsningar är en del av konceptet liksom digitala nyhetsbrevet Kulinaria som tipsar om aktuellt inom gastronomi, forskning, mathantverk och livsmedelsproduktion.

Vårt gemensamma viktiga framtidsarbete bygger på en avsiktsförklaring som är undertecknad av Kalmarsunds Gymnasieförbund, Regionförbundet i Kalmar län, Borgholms kommun, Lantbrukarnas Riksförbund, Eldrimner, Ölands Krögarförening, Regional Matkultur, Capellagården, Hotell Borgholm, Halltorps Gästgiveri, PM&Vänner, Hushållningssällskapet, Ölands livsmedelsproducentförening, Restaurang och hotellhögskolan i Grythyttan, Örebro universitet samt Länsstyrelsen i Kalmar län. Jag instämmer helt med dig  Kjell-Wilhelm i att de beslut vi har tagit innebär en jättemöjlighet för positiv utveckling och profilering av Matlandskapet Öland, nya arbetstillfällen, jobb till ungdomar och inflyttningsmöjligheter. Jag tror dessutom att det kan innebära att nya företagsideér växer fram som än mer förstärker Matlandskapet Öland.

Med vänlig hälsning

Lisbeth Lennartsson (C)

kommunstyrelsens ordförande Borgholms kommun

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.