Annons

”Våldet måste minskas”

Insändare • Publicerad 1 november 2007

Få har väl missat att det pågått flera antivåldsmanifestationer runt om i landet de senaste veckorna. Detta som en protest mot det allt mer ökande ungdomsvåldet som i Stockholm nyligen krävde en ung mans liv.

Samtidigt visar en ny undersökning som Barnombudsmannen gjort att 25 procent av 10–18-åringarna inte känner sig trygga i skolan. Hela 60 procent upplever sig otrygga på kvällarna och 60 procent av de unga har också utsatts för brott, vanligen stölder av mobiler och jackor. Har våldet ökat och blivit grövre, kan man då fråga sig. Forskning, statistik och enkäter gjorda med unga visar att 70 procent av alla våldsbrott begås under alkoholpåverkan, men att våldet inte har ökat – trots att antalet polisanmälningar av våldsbrott ökat. Fram till 1990 ökade våldet i allmänhet och har sedan legat kvar på en hög nivå. 6 procent procent av alla 15-åringar blir varje år utsatta för så mycket våld att de måste uppsöka sjukhus. 20 procent utsätts årligen för våld men utan att behöva sjukhusvård. Hälften av allt våld som drabbar unga inträffar i skolan.

Annons

Detta är skrämmande statistik som samhället måste börja ta tag i på allvar. Föräldrar och skola måste ta ett större ansvar, polisen bör vara mer synlig i samhället och attityder till våld måste ändras. Jämnåriga kamrater betyder oerhört mycket för attityderna. Om någon av killarna på Kungsholmen sagt ”Stopp, så här gör vi inte” hade killen som blev dödad levt i dag. Konkreta åtgärder måste sättas in för att minska ungdomsvåldet. Här är några exempel på åtgärder som är värda att lyfta fram:

• Fler Föräldrar på stan/Nattvandrare.

• Att i skolan prata om vad våld är, hur det påverkar individen och dess omgivning.

• Att till skolorna bjuda in läkare som är specialiserade på hjärnskador, eller andra experter, som föreläser för eleverna om vilka skador våld förorsakar och hur lite som krävs för att en människa ska sväva mellan liv och död.

• Att till skolorna bjuda in personer som blivit utsatta för våld för att berätta om hur deras liv ser ut idag.

• Att i hemmet tala om regler och vad som är acceptabelt uppförande.

• Att som vuxen våga ingripa mot våld, om det händer något.

Dessa enkla åtgärder kan ha en oerhört stor betydelse för att förhindra att en ung människas liv går till spillo.

Henrik Yngvesson

styrelseledamot i Föreningen Ökraft

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons