”Vad vill vi med skolorna i Mörbylånga kommun?”

Insändare • Publicerad 3 april 2008

Kan inte sluta att förundras över den energi som föräldrarna Annelie Johansson och Monica Bergman lägger ner i stundande omorganisation på Skansenskolan i Mörbylånga, jag är mycket imponerad av ert engagemang. Men nu när demokratins kvarnar har malt färdigt i denna fråga och beslutet är fastställt i skolnämnden att flytten från Köpingskolan till Skansenskolan ska verkställas inför läsåret 2008/2009 tror jag att Mörbylånga tätort och framtid, våra barn, skolans personal och övriga kommuninvånare skulle må bra av om en slags acceptans och respekt för fattade beslut kan siktas vid horisonten.

I tisdagens insändare i Ölandsbladet uppfattar jag det som att vi rektorer inte varit tillräckligt på barrikaderna utifrån skribenternas perspektiv. Det känns gott att det finns höga tankar om oss rektorer, men faktum är att vi mellanchefer måste rätta in oss i ledet utifrån skolnämndens direktiv. Däremot har vi, hör och häpna, en viss självkritik och vi skulle inte ta ansvar för att genomföra ett beslut om det strider mot våra egna värderingar och om vi inte skulle tro på att det blir bra och därigenom sätta vår egen trovärdighet på spel, då skulle vi hellre lämna våra platser till förfogande. Skolledningens fokus i denna fråga är, och har varit, att se till att det ska bli bra för våra barn/elever. Våra krav till skolnämnden, utifrån det att skyddsombuden gjort en riskanalys tillsammans med personalen, har varit följande för att vi ska kunna stå upp för genomförandet:

1. En egen skolgård söder om den nya år 4 – 6 enheten.

2. En ny entré i anslutning till samma enhet.

3. Komplettering med toaletter i samma korridor.

4. Upprustning, målning och renovering av korridor och blivande klassrum.

Kring dessa punkter har vi fått gehör från skolchef och nämnd, vår fastighetschef och stadsarkitekt har med dessa punkter i sin projektering, som nu pågår för fullt. För närvarande pågår arbetet med en tidsplan för genomförandet och här kommer vi att ta ansvar för att driva på fastighetschef och byggare så att det blir klart till skolstarten.

De olika historiska turerna, som pågått de senaste åren mellan olika medborgarförslag, skolnämndens och kommunfullmäktiges agerande kommer jag inte fördjupa mig i, det dramat har vi alla kunnat följa i pressen.

Den viktigaste faktorn för bra måluppfyllelse är välutbildad och engagerad personal.

Det är inte bara Köpingskolan, som på grund av det vikande elevunderlaget kommer att påverkas av vår omorganisation, utan hela Mörbylånga Ro står inför stora förändringar. Ett informationsbrev är på väg hem till alla målsmän under vecka 15. När jag ser på tjänstefördelningen inför kommande läsår och vet vilken kompetent och engagerad personal som vi kommer att knyta till de olika enheterna så vågar jag påstå att det är toppklass, ja världsklass! Det kommer inte att hänga på vår personal om det inte blir bra, här finns en hög uppdragsmedvetenhet med fokus på hela barnet, i det här gänget sätter jag gärna mina barnbarn. Ska det bli riktigt bra, ja då behöver vi även ett positivt och stödjande föräldraengagemang.

Vilken värdegrund och skola ska vi då ha i framtiden?

För de som har läst Mörbylånga rektorsområdes vision ” Det viktigaste är inte varifrån man kommer utan vart man går” tillsammans med skolnämndens vision ” Tillsammans skapar vi får framtid” så tror jag inte att Monica och Annelie behöver fundera på vilken värdegrund och vilken plattform vi i skolledningen står på. Dessa dokument tillsammans med vår läroplan är de styrdokument som vi ständigt stödjer oss på. Vi är mycket stolta över den kvalitet vi år efter år visar upp på Skansenskolan och att vi faktiskt fortfarande lockar de flesta av kommunens elever att söka sig hit även i år 7 – 9. Detta i kombination med att elever och personal trivs hos oss är nog så viktig marknadsföring för Mörbylånga som tätort och kommunens enda kommunala 7-9 skola. Över tid så är vi faktiskt bland de bästa skolorna i riket. Det som 9A i tisdagskvällarnas TV-dokumentär vill leva upp till finns i verkligheten här hos oss på Skansenskolan. Är inte det god PR för bygden och något vi ska vara stolta över? Följande är faktiskt sant om vår skolkommun:

När det gäller elever som är behöriga till gymnasiestudier ligger vi på 3:e plats i hela Sverige. Endast Danderyd och Storfors är bättre. (SCB 2007). De tre senaste åren har vi aldrig varit sämre än trettonde plats.

När det gäller genomsnittligt meritvärde ligger vi på 20:e plats i Sverige (SCB 2007)

I Lärarförbundets mätningar om Sveriges bästa skolkommun har vi sedan topplaceringen 2002 haft genomgående goda resultat.

Nu är det dags att byta perspektiv och fokusera på möjligheter!

Jag tror att det finns många nya möjligheter till god måluppfyllelse för elever, personal och föräldrar nu när eleverna på Köpingskolan kommer hit till Skansenskolan. Här kommer ett axplock, det finns säkert fler:

All personal från förskoleklass till år 9 på samma enhet kommer att skapa större möjligheter till ”röda tråden” diskussioner i ett vidare perspektiv. Vi har mycket att lära av varandra.

Närhet till specialsalar i slöjd, idrott, musik, hemkunskap, bibliotek, hörsal och aula.

Närhet till elevhälsa och nya kompetenser.

Samarbetsmöjligheter med Oasen för elever i svårigheter.

Köpingskolan har alltid funnits, åtminstone i nästan 100 år!

Generationer av Mörbylångabor har gått på Köpingskolan, jag tänker på Mattis i Ronja Rövardotter som säger så här när Skalle-Per ska till och dö – Han får inte dö, han fattas mig, han har ju alltid funnits. Jag har full förståelse för att den gamla skolan har ett symbolvärde för Mörbylånga som tätort men att lyfta upp den till pedagogikens högborg och att måluppfyllelse och kvalitet kommer att bli sämre av att eleverna kommer att gå på Skansenskolan det tror jag inte ett dugg på. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att skolstarten ska bli bra, eventuella problem som uppstår kommer vi att lösa tillsammans under vägen, låt nu inte er besvikelse av den negativa trenden i Mörbylånga gå ut över skolledning, elever och personal, rikta kritiken mot rätt mottagare. Vi kommer att fortsätta med att fokusera på era barn och våra elever. Och förresten, Zokker kommer att finnas kvar även läsåret 2008/2009 för elever, framförallt i år 7 och 8. Men året därpå, då vi minskar ytterligare med ett par klasser, kommer vi med största säkerhet samla alla våra verksamheter under ett tak.

Häromdagen i elevcafeterian

Under sportlovet byggde vi om vår elevcafeteria. Vi har nu en mer ändamålsenlig cafeteria och ett bra utbud med hälsosamt mellanmål, det finns även tankar på att erbjuda frukostpaket i framtiden. Häromdagen var jag där för att köpa en ostfralla till fikat. Plötsligt dyker det upp några elever från Köpingskolan bland alla stora högstadieelever och vill handla av utbudet. Jag frågar dem om det inte är läskigt att komma in bland alla äldre elever.

Nä här är vi varje dag efter lunchen, alla är jättejusta mot oss! sa grabben och gjorde sin beställning.

Fakta är ju att Köpingskolans elever redan idag har cirka 25 procent av sina lektioner hos oss samt att de äter lunch här varje dag.

En liten återkoppling till vårt senaste möte

Fredagen den 7 mars, veckan innan kommunfullmäktiges beslut i frågan angående Köpingskolan, träffades Annelie, Monica och jag i ett frukostmöte. Vi avslutade mötet med en hypotes kring utslaget i skolnämnden stundande vecka.

– Om det nu blir som så att eleverna från Köpingskolan kommer till Skansenskolan till hösten, hur ställer ni er till det?

Min önskan var då att det är viktigt att ni som uttalade föräldrarådsrepresentanter och engagerade föräldrar använder er energi till att stödja skolledningen och hjälpa till med att påverka nyckelpersoner i genomförandet av utlovade insatser inför läsåret 2008/2009, ni såg det som en självklarhet, jag hoppas att det blir så även i praktiken.

Per Malmquist

samordnande rektor Mörbylånga rektorsområde

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.