Insändare - husbilar: Vem har störst rätt till naturupplevelser?

Insändare Artikeln publicerades
Allt fler kör ut och parkerar på stränderna. Inte ens den entusiastiske husbilsägaren kan väl säga att en husbil är vacker. Och allt större bilar tar upp mer och mer utrymme.
Foto: Privat
Allt fler kör ut och parkerar på stränderna. Inte ens den entusiastiske husbilsägaren kan väl säga att en husbil är vacker. Och allt större bilar tar upp mer och mer utrymme.

Den som skaffar en husbil bär förmodligen på en dröm om sommar, frihet och naturnära upplevelser. Många säljer sina villor och använder en del av vinsten till att skaffa sig en rullande sommarstuga. Sverige har blivit ett av Europas husbilstätaste länder. Allt fler har råd att betala den miljon denna frihetsdröm kostar. Bilarna blir större och större.

I olika sammanhang framförs kritik mot den allt större anhopningen av husbilar på Öland under sommaren. Minskad framkomlighet på vägarna anges ofta som skäl. Men den främsta kritiken kommer från andra besökare som tycker att husbilsägares ”frihet” inkräktar på deras egen upplevelse av Öland. Man säger att ställplatserna i hamnarna förvandlat dessa besöksmål till något annat än man förväntat sig. Man tycker att alla ”vildcampare” längs kustvägen norrut förstör deras upplevelse av den öländska naturen. Tyvärr verkar många campare okunniga om vad den svenska allemansrätten innebär. Terrängkörningslagen har man aldrig hört talas om. Många kör således rakt ut på stranden och ställer sina bilar. De spår som då skapas utnyttjas av nästa trafikant och så har vi fått ytterligare en ”väg” vid sidan av vägen. Öppna platser där man förr lagt i och tagit upp båtar har blivit stora parkeringsplatser för husbilar.

Många reagerar men håller tyst. ”Vi vill inte stöta oss med ölänningarna som vill ha det på det här viset”, säger man. ”På den här ön är man så beroende av turismen att alla inskränkningar och kritik uppfattas negativt”.

Vem har störst rätt till naturupplevelser? Är det de femtio husbilar som ”vildcampar” -oftast olagligt i strid med terrängkörningslagen - på sträckan mellan Gillberga och Byrums Sandvik eller är det de cyklister som vi vill ha hit när vi satsar gemensamma skattepengar på en cykelled? Vad tycker ölänningarna egentligen?

Hur ska vi hindra bilar från att i ökad utsträckning köra ut på stränderna. Det finns ingen tillsynsmyndighet förutom polisen. Och polisen lär med all rätt prioritera andra arbetsuppgifter.

Kim Teleman

Löttorp

Fler insändare om turism: