Annons

”Vad ska en 90-åring bevisa?”

Insändare • Publicerad 26 september 2007

Måste man vid 90 års ålder bevisa hur pigg man är? Kan inte en person som betalat skatt i hela sitt liv kunna få den ynnesten att få åka färdtjänst utan krav på läkarintyg och liknande när man uppnått denna höga ålder.

I en artikel den 23 augustiskriver man att den 90-åriga kvinnan har fått avslag på sin begäran ända upp i länsrätten. Det framkommer av artikeln att hon inte längre klarar att åka buss. Hon ser inte trappstegen riktigt när hon går i trappor och hon har också ramlat ett antal gånger, och brutit både fot- och handled. Hon har tydligen återhämtat sig och säger att hon klarar att gå sträckan 500 meter till affären.

Annons

PRO gjorde ett uttalande vid sitt årsmöte 15 april 2005 bland annat när det gäller färdtjänsten och den ändrade lagen som blivit en kommunikationsfråga som inneburit att antalet färdtjänstberättigade minskat kraftigt. Det ger ju denna artikel verkligen bevis för. Vore det inte dags att sätta en åldersgräns där man slopar behovsprövningen. Det fanns ju tidigare vid 80 år men ansågs för dyrbar så att den slopades.

Måste man vid 90 års ålder bevisa hur pigg man är? Kan inte en person som betalat skatt i hela sitt liv kunna få den ynnesten att få åka färdtjänst utan krav på läkarintyg och liknande när man uppnått denna höga ålder. Det finns något som heter värdighet. PRO säger vidare ”att nuvarande lag om färdtjänst rivs upp och ersätts av en human och social sådan enligt tidigare lagstiftning.” Vi kommer att arbeta vidare med denna fråga.

PRO samorganisationen i Borgholms kommun

Marianne Eneman, ordförande

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons