Annons

”Vad har de stora, välmående företagen för moral och etik?”

Insändare • Publicerad 31 augusti 2007

I 31 års tid har Forsheda-fabriken i Mörbylånga framhållits som en välfungerande och effektiv fabrik av de olika ägarna som funnits genom åren. Vi har inte varit bortskämda med någon större teknisk utveckling – hade koncernen ställt upp med mer teknisk support och mer automation, jobbat med teknisk utveckling, hade vi idag varit ännu mer konkurrenskraftiga och även sparat åtskilliga arbetsskadade medlemmar.

Vid flertalet personalinformationer som hållits genom åren, har vi bara fått goda lovord –

Annons

”Vi har mycket att jobba med – ni är en otrolig resurs i koncernen – pga att enheten fungerar SÅ BRA, så har ledningen inte behövt att fundera så mycket på oss i orostider utan kunnat ägna andra delar sin tid – vi har varit självgående.” Vi kände en tillfredsställelse att för några år sedan åter bli svenskägda igen – efter att varit utlandsägda en kortare period – vi trodde och litade mer på att en svensk välmående koncern. Vad vi bedrog oss!

Personalen har senaste året ställt upp med övertid i stort sett varje vecka för att hjälpa företaget med den stora ansamlingen av jobb, personal har anställts fram till måndagen den 27 augusti – varsel om total nedläggning kom på tisdagen den 28 augusti Idag känner vi anställda oss besvikna, ledsna och förbannade och lurade! Är detta tacken för allt vi har ställt upp med?

Ska nu esterna utnyttjas ett antal år tills deras löner stigit ”för högt” och det är dags att snegla på något nytt land, med ännu lägre löner? Läser vi tidningar och lyssnar på nyheterna, låter det som alla givit upp utan kamp. Men... Förhandlingarna är bara påbörjade. IF Metalls klubb har INTE accepterat nedläggningsförslaget – alltså ska vi inte lägga oss ned plattfall ännu! Vi ska slåss för våra arbetstillfällen i Mörbylånga!

Vi som jobbar på Mörbylånga-fabriken hoppas även på omgivningen stöd för att försöka få Trelleborgskoncernen att ta sitt ansvar – andra fackföreningar, kommunmedborgare, politiska företrädare, kommunledning med flera. Öland behöver även industrijobb, tyvärr kan alla inte leva på turistnäringen och offentliga sektorn.

Berit Petersson

IF Metall

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons