Vad är det som händer?

Insändare • Publicerad 28 mars 2014

Ja säg vem som vet det. Vi föräldrar på Gläntans förskola har sedan slutet på januari försökt ta reda på just det...vad är det som händer. Ingen i Borgholms kommun kan svara på det. Vi har bollats mellan politikerna i kommunen för att försöka få ett svar.

Vi hörde tidigt via ryktesvägar att förskolan skulle flytta upp till Löttorp vilket är helt oacceptabelt flera av föräldrarna skulle få köra över 200 mil/månad för att ha sina barn på förskolan. Det säger sig själv att om man jobbar i Borgholm kan man inte åka till Löttorp först, alltså ca 6-8 mil extra per dag för många av föräldrarna.

Vi föräldrar kände direkt att vi måste agera så vi tog fram olika alternativ för förskolan, som vi skickade till utbildningsnämnden. Vi fick vara med på utbildningsnämndens möte i slutet av februari, då trodde vi föräldrar att vi skulle få något svar, men inte... De enda alternativen de hade var de som vi föräldrar tagit fram. Vad hade de gjort i dessa månader?

Gläntans lokal har sagts upp innan sommaren 2013 och i februari vet alltså nämnden fortfarande ingenting. Hur lång tid behövs det för att ta fram några alternativ. Vi föräldrar gjorde det på några dagar och vi har inte betalt, eller kan göra det på arbetstid.

De flesta vi pratat med tycker att Södviksskolan är ett självklart val.

Så vi föräldrar bestämde träff med mäklaren som var villig att visa oss skolan. Vi blev alla glatt överraskade, den var inte alls i så dåligt skick som vi trodde, de behövdes nytt tak på viss del av byggnaden och ny färg på väggarna och mindre renovering, men annars var den helt OK.

Till slut enades iallafall utbildningsnämnden att de vill bygga nytt, vilket är positivt att man vill satsa, men ärendet lämnas nu vidare till kommunstyrelsen som ska ta beslutet, det finns inga pengar till ny förskolan i 2014 års budget, så vad händer nu då? Ja, förslaget som stod i tidningen var att barnen tillfälligt skulle flytta till Löttorp, vilket vi föräldrar vägrar.

Tiden rusar iväg och under sommaren måste förskolan lämna sin lokal. Är det något som kommunen vill?.Att de inte ska "hinna" göra något, så barnen måste flytta till Löttorp. För sen är ju valet över och då kan politikerna luta sig tillbaka och vänta i 3,5 år innan de behöver visa sig igen, och då blir det ingen förskola i södvik.

Samtidigt så funderar vi på varför vill kommunen bygga nytt för 5,2 miljoner när man endast begär 975 000 kronor för Södviksskolan. Renoveringen av Södviksskolan skulle bli mycket billigare.

Vi hoppas nu att politikerna förstår vad en förskola betyder för kommunen, inga barn, ingen framtid.

Nu är det dags för er politiker att visa att ni vill att vi ska bo kvar på norra Öland.

Satsar ni inte på en förskola idag med 22-23 barn så kommer ni aldrig att satsa på oss!

Varför ska vi då bo kvar?

En förskola lockar barnfamiljer att flytta hit, driv kommunen framåt inte bakåt.

Hur ska man få någon att satsa i kommunen om inte kommunen själv gör det?

 

 

Katarina Silverstrand

Lise-Lotte Claeson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.