Annons

”Ursäkta för nazismuttalande”

Insändare • Publicerad 29 mars 2007

INSÄNDARE

I ledaren den13 marsgick ÖB till brett angrepp mot lagstyrningen av byggbesluten: ”Det finns ingen konsekvens eller förutsägbarhet i länsstyrelsebesluten”. ”Länsstyrelsen bör fråntas sina befogenheter” stod det senare. Jag påpekade i mail till redaktionen att nazistiska media gick till angrepp mot det parlamentariskt grundade rättssamhället fram till maktövertagandet. Folkviljan skulle istället förmedlas genom ledaren. Denna anspelning på nazisternas sätt att föra politik var opåkallad i sammanhanget och den tjänade heller inte diskussionen. Detta ber jag gärna om ursäkt för – då nu ÖB valt att publicera korrespondens som inte var avsedd som insändare.

Annons

Tidningen har inte kunnat visa på vilket sätt Länsstyrelsens beslut i strandskyddsärendet rörande Koviken skulle ha varit oförutsägbart eller nyckfullt. Det var därför ett dåligt exempel på den osäkerhet som odiskutabelt råder kring många beslut som ska fattas enligt miljöbalken. Ibland ligger det i sakens natur att avvägningarna är svåra som i fråga om vindkraftverken. Det är dock många som hävdat att miljölagstiftningen är lagtekniskt bristfällig och att beslut i allt för hög grad måste grundas, inte på lagtexten, utan på vad som står i förarbeten och proposition.

Frågan är väl om den avveckling av myndighetsprövningen av miljöskyddsärenden som ÖB pläderar för är den optimala lösningen. Om redaktionen hanterar begreppen mer varsamt kan den säkert tillföra den debatten något av värde.

Jonas Lönnroth

ÖLANDSBLADET SVARAR:

Gott, då är denna sak ur världen. Lås oss diskutera sakfrågan fortsättningsvis. Välkommen i spalterna med nya inlägg, Jonas. Och ni andra som vill diskutera hur byggfrågorna på Öland skall hanteras.

RED

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons