Upp till bevis!  Tar ni politiker lärarkrisen på allvar?

Insändare • Publicerad 29 oktober 2012

Vi har nu fått till stånd ett nytt avtal, men det är långt ifrån de nivåer som krävs för att lösa den nationella lärarkrisen. Nu är det dags för nästa steg, de lokala löneöversynerna. Vi förutsätter att Mörbylånga kommun, liksom alla andra kommuner, följer avtalet och mer därtill.

Avtalet garanterar lärarna minst 4,2 procent 2012. Ordet minst är avgörande. SKL - Sveriges kommuner och landsting, betonar att 4,2 procent är ett golv, snarare än ett tak. (se bifogat brev) Flera kommuner berättar redan nu om sina satsningar. Först ut var Lekeberg som satsar två procent utöver lägsta nivå  det vill säga 6,2 procent i år. Även Landskrona, Sölvesborg och Katrineholm satsar extra. Lärarförbundet i Mörbylånga uppmanar vår kommun att se detta som en utmaning och vägledning.

Utan en långsiktig uppvärdering av lärarlönerna får vi ingen statushöjning av yrket. Utan statushöjning kommer kommunen att gå miste om framtida, begåvade lärare och dessutom riskera att mista duktiga lärare som väljer att lämna skolan för andra, bättre betalda, jobb. Redan nu ser vi konsekvenserna av den annalkande krisen, med svårigheter att få utbildade vikarier och sökande till nya tjänster med rätt behörighet. Lärare väljer arbetsgivare med ett mer attraktivt löneläge.

Nu har Mörbylångas kommunpolitiker drygt två år på sig att visa att de prioriterar lärarna i kommunen. Nu är det upp till bevis. Lärarförbundet kommer att följa upp, lista och publicera vilka satsningar på lärarna som görs  och vilka som inte görs. Lärarna ska ha mer än andra under flera år. Det krävs flera steg för en uppvärdering av läraryrket. Om inte kommunerna tar den nationella lärarkrisen på allvar, så kommer vi säga upp avtalet i förtid. Då blir lärarlönerna en valfråga 2014.

 

Lärarförbundet efterlyser modiga politiker som tar lärarkrisen på allvar. Det handlar inte bara om lärarna. Ett ja till höjda lärarlöner är ett ja till Sveriges barn och elever. Ett ja till Sveriges framtid.

 

Lärarförbundet i Mörbylånga

 

 

 

 

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.