Insändare: ”Turisterna stjäl vår semester”

Insändare Artikeln publicerades
”Vi som bor på denna ljuvliga ö blir helt enkelt bestulna på sommaren i våra egna kvarter”, skriver Pia Schröder och tycker inte alls turismen är bra för Öland.
Foto: Leif Ehnemark
”Vi som bor på denna ljuvliga ö blir helt enkelt bestulna på sommaren i våra egna kvarter”, skriver Pia Schröder och tycker inte alls turismen är bra för Öland.

Vi bor på Öland, jag och min familj. Det är en underbar bit av Sverige, men just bara en bit. Denna lilla kalkstensö tycks ha en sockerbitseffekt på Sveriges turister som flocks här i allt större skaror.

Tyvärr verkar denna massinvasion av besökare inte inse vilket slitage det blir på vår ö.

I påskas jublades det på vissa håll, enligt beräkningar besöktes ön av 400 000 personer! Det innebär 800 000 fötter som kunde trampa runt och trampa ner i vår ömtåliga natur. Betänk sedan alla utsläpp från köande personbilar och stånkande husbilar.

I många länder med höga besökssiffror börjar befolkningen knorra och politikerna dra åt svångremmarna. Nu inser jag att vi på Öland är på väg åt samma håll, besöksnäringen tär. Inte för att våra politiker vaknat upp, nej de sover Törnrosa-sömn och upprepar året runt mantrat att turismen gör Öland rikt och blomstrande! Men vi som bor här i Mörbylånga Kommun har då inte upplevt att horderna av besökare bidragit till en blomstrande kommunkassa......i många fall precis tvärt om.

Kanske dax för entréavgift till Öland? Pengar som kan användas till att avskärma våra allra känsligaste områden från trampande fötter och kvävande bildäck.

Ett stort antal besökare är inte gratis för en kommun och det är stora påfrestningar på oss, året-runt- befolkningen.

 

Insändarskribenten Pia Schröder: ”När vi året-runt-boende vågar oss ut möts vi ofta av att maten är slut.”
Foto: Arkiv
Insändarskribenten Pia Schröder: ”När vi året-runt-boende vågar oss ut möts vi ofta av att maten är slut.”

Dessutom tycks den allemans rätt som Sverige är unikt för vara totalt satt ur spel. Husbilsägarna lever i sin egen bubbla och både kör och parkerar precis var det passar och till synes helt utan omtanke om naturen. Varför, ska husbilarna ha ensamrätt på de allra finaste platserna och på så sätt begränsa framkomligheten för övriga turister.

Någonting är dessutom fel i hela turistcirkusen när du kan driva ditt företag i drygt 1 månad och sedan leva resten av året på de slantar som kommit in under sommarhetsen. Dyrt, dyrt, dyrt och prislapparna gäller inte bara för turisterna! Men, när vi året-runt-boende vågar oss ut möts vi ofta av att maten är slut....personalen behöver vila, stängt för året.....Så vi som bor på denna ljuvliga ö blir helt enkelt bestulna på sommaren i våra egna kvarter.

Pia Schröder Arontorp