Tomma skolor på Norra Öland som Ungdoms- och Kulturhus

Insändare • Publicerad 24 september 2012

Lanserade nyligen i insändarform ett förslag om att flytta nuvarande dåligt lönsamma verksamhet i Stadshuset till den tomma skolan i Södvik, något som många har reagerat positivt på.

Medan ni politiker suger på den karamellen vill jag på det bestämdaste varna för att på nytt försöka sälja Södviksskolan och passar samtidigt på att lansera en annan idé (som inte heller är min, men som är för bra för bara bli liggande).

Södviksskolan skulle kunna överlåtas kostnadsfritt till bygdens kreativa invånare som ett slags ungdomens och kulturens hus. Med förbehållet att - om barnantalet i bygden skulle stiga igen - åter kunna användas som skola. Samma skulle kunna göras med Böda skola.

Invånarna på norra Öland är vana att ta egna initiativ och har inte haft så mycket nytta av Borgholms kommun. Sedan Ölands Åkerbo och Borgholms kommun slogs ihop (som i praktiken innebar att Ölands Åkerbo införlivades med Borgholm), så har den kommunala servicen på norra Öland successivt minskat. Kommunen har på så sätt bidragit till en ond cirkel med fortsatt avfolkning av norra Öland som följd.

Det har gått så långt att det måste till alldeles extraordinära insatser om det inte snart bara ska bo gamlingar på norra Öland. Kommunen måste satsa något utöver det vanliga för att få ungdomar att över huvud taget vilja stanna kvar. Där kan de tomma skolorna i Böda och Södvik som kommunen för närvarande inte har någon nytta av bli viktiga pusselbitar. Låt invånarna ta över och gratis nyttja lokalerna efter egen kreativitet så länge som någon skolverksamhet inte är aktuell där. Där kan föreningslivet få husera kostnadsfritt, där kan dom ungdomarna som ännu är kvar ha discokvällar och ungdomsgårdsverksamhet. Där kan olika inomhussporter bedrivas i en gymnastiksal.

Rent organisatoriskt kunde ansvaret för dessa ungdoms- och kulturhus kunna ligga hos en ideell sockenförening som särskild bildades för ändamålet och som skulle kunna ha inkomster av att sommartid ha vandrarhem i lokalerna. Låt säga att dessa särskilt bildade föreningar får disponera lokalerna gratis fem år i taget och får förlängt ytterligare fem år så länge som lokalerna inte behövs för skolverksamhet. I en ljusnande framtid kanske man kan kombinera skolverksamhet dagtid med föreningsverksamhet annan tid.

Att vi idag har en kommunledning som av ren prestige vill sälja bort skolorna så fort som möjligt är ytterst beklagligt. Så fort som miljonerna försvinner ut ur kommunkassan till än det ena än det andra så skulle en försäljning inte ge så mycket, allra minst för sockenborna i Persnäs och Böda. På måndag kommer en eventuell skolförsäljning på tapeten igen i kommunfullmäktige - för vilken gång i ordningen är det snart ingen som vet. Det enda kloka beslutet är då att behålla skolorna och låta dem få komma lokalbefolkningen på norra Öland tillgodo!

Med kreativa hälsningar

Per Lublin

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.