Tillåt ombuden bli mini-systembolag

Insändare • Publicerad 26 november 2009

Systembolagets etableringspolitik bidrar till en utarmning av de mindre orterna i svensk glesbygd.

De orter som inte har centralortsstatus, och därmed inte Systembutik, har drabbats hårt av butiksdöden. Systembolagets etableringspolicy tolkas dessvärre som så att människor i glesbygd dricker mer alkohol än stadsbor. Av denna anledning etablerar därmed inte Systembolaget sig i glesbygd, vilket vi anser vara direkt diskriminerande mot de två miljoner svenskar som bor på landsbygden. Det är inte förenligt med de värderingar om likabehandling och alla människors lika rätt inför lagen som i övrigt genomsyrar vårt land. Lika lite är det heller förenligt med tanken att hela Sverige ska leva.

På dagens Öland börjar de små orterna och landsbygden återigen att locka allt fler människor. Barnfamiljer och ungdomar ser i första hand till hur servicen i samhället ser ut, finns det förskola, skola, affär, post, bensinmackar och ett systembolag i närområdet? Det är i detta sammanhang viktigt att alla slags livsmedel, även alkohol, kan fås på orten. Utan butiker och utan service finns inget levande samhälle och då väljer man inte heller att bosätta sig där.

En intressant studie vore om de miljöskadliga effekterna av att Sveriges gles- och landsbygdsbefolkning åker upp till ett par hundra kilometer i månaden för en flaska vin. Förhållandena vi redogör för rör inte Norrlands inland, utan på både Öland och i Småland där det på vissa platser är en veckas leveranstid för alkohol. Detta är verkligheten för invånarna i Byxelkrok och Grönhögen om de väljer att använda sig av sitt lokala ombud. Närmaste systembolag ligger i Borgholm eller Färjestaden – 5-6 mil bort.

Systembolaget har ett stort antal ombud runt om i landet. De har ofta många års erfarenhet av att hantera alkoholhaltiga produkter och är godkända för att hantera lagliga aspekter såsom legitimationskontroll. Därutöver har de god lokal kännedom om vilka ortsbor som har alkoholproblem och kan hantera detta. Det är dags att Systembolaget tar tillvara på denna kompetens och utökar sin service till kunderna. Tillsammans för vi nu denna linje i riksdagen och kommer under vintern att resa runt bland de öländska och småländska ombuden för att inhämta synpunkter i frågan. Vad som redan står klart är att det mest närliggande borde vara att låta redan godkända ombud hålla ett litet lager med de mest populära varumärkena. Vi anser att Systembolaget bör ändra sin etableringspolitik och inrätta så kallade ”mini” systembolag hos redan befintliga lokala ombud.

Jan R Andersson (M)

Riksdagsledamot,

Kalmar län

Anna Tenje (M)

Riksdagsledamot,

Kronobergs län

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.